Kan je van een woningstichting eisen dat ze je badkamer/wc vernieuwen als andere woningen vroeger vernieuwd zijn en die van jou niet?

Ben binnenkort trotse huurder van een mooi huurhuisje, de badkamer en wc stammen echter nog uit de oertijd, met hele lelijke tegels en een wc-pot die moeite heeft met enkel wc-papier doorspoelen.
Als andere huizen wel zijn opgeknapt maar de vorige bewoner heeft geweigerd, kan je dan nu alsnog vragen om die vernieuwing?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Je kunt het uiteraard wel vragen, maar niet eisen. Als de spullen slechts oud zijn, maar wel verder goed functioneren, is er geen sprake van "derving van woongenot". Overigens grote kans dat de woningstichting het alsnog wil gaan doen. Maar destijds zullen de andere huizen waarschijnlijk binnen een renovatieproject zijn opgeknapt en dat is per woning goedkoper. Nu moet er voor jou huis apart iets geregeld worden. Als er naast onderhoud ook sprake is van verbetering, zal de huurprijs ook evt. aangepast kunnen worden.

Ja natuurlijk. Het feit dat de wosti dat heeft aangeboden geldt nog steeds, dat de vorige bewoner daar geen gebruik van wilde maken, is niet jouw schuld. Stel dat je in een rolstoel belandt (hopelijk niet) dan is de wosti verplicht om aanpassingen in het huis te maken.

Volgens mij kan je zelfs om veel meer vernieuwingen vragen, zolang je het maar aangeeft voordat je in het huis intrekt. Het kan bijvoorbeeld zijn dat de vorige inwoner een gesloten keuken heeft laten bouwen. Terwijl die eigenlijk open was, dan heb jij ook het recht op een open keuken. Dus goed kijken of je meer dingen wilt verbouwen. Enige nadeel is dat je langer moet wachten voordat je je huis in kan. Dit kan trouwens ook per gemeente verschillen. Veel woonplezier in je nieuwe huisje!

Vragen staat vrij, eisen wordt wat anders. Jij aanvaardt de woning voor een bepaalde huurprijs, deze huurprijs is gebaseerd op ondermeer de staat van de woning, ook de ouderdom van het sanitair bepaald mede de huurprijs, zodra jij het sanitair gewijzigd wilt hebben zal ook de huurprijs wijzigen.

Vaak laten bewoners niet toe dat het huis wordt opgeknapt, omdat zij niet bereid zijn de huurverhoging na de opknapbeurt te betalen. Je moet er dus rekening mee houden dat de anderen, met de moderniseringen wel meer huur betalen dan jij.

Er zijn woningbouwverenigingen die de in de woning aanwezig sanitair vernieuwen. Of een nieuwe keuken plaatsen . Badkamer is volgens mij 26 jaar maar je moet dan het bouwjaar van je woning weten. Ga naar de verhuurder en vraag het na ik denk dat je er zeker recht op hebt. Bij ons is dit wel zo geregeld. Maar iedere bouwvereniging is en werkt anders.

Het kan gerust zo zijn dat de woningstichting voordat jij er in gaat zij de boel verbouwen,zodat je niet in die oude rommel komt.En anders kan je ze hier altijd nog op aanspreken. Toegevoegd na 12 uur: Vraag anders eens wat de buren naast je voor de huur betalen.Is dat hetzelfde als dat wat je voor woning moet gaan betalen spreek daar de woningstichting dan op aan."Mijn buren hebben voor die prijs en een gerenoveerde toilet en badkamer".Op die manier zou ik proberen de boel een beetje bespelen.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100