Ik heb een gewone magnetron (geen inbouw) en wil deze in een kast aansluiten. Hoeveel ventilatieruimte heeft de magnetron rondom nodig?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Veiligheidsmarge's gaan uit van best extreme situaties. Iemand hier die een magnetron (geen combi) gebruikt om een kalkoen in 1,5 uur te bereiden? Bij standaard magnetron gebruik kan je hem rustig in een kastje zetten met de deur dicht en 1 cm ruimte rondom. (dus opwarmen of wat melk/water koken) Heb probleem hierbij is, dat als je iets fout doet het ook echt fout kan gaan, bijvoorbeeld 1 uur ipv 1 minuut instellen en dat vergeten omdat er iemand belt.. En dan nog vraag ik me af of het dan fout gaat want dit soort apparaten zijn beveiligd en slaan uit als ze te warm worden. De minimale ruimte volgens de fabrikant staat in je gebruiksaanwijzing.

Voor alleen magnetron (dus geen ovenstand) is rondom 10cm. al voldoende.

Zorg bij het plaatsen van de magnetron dat er rondom voldoende ruimte is voor ventilatie. Denk hierbij aan 20 tot 30 cm ruimte voor combimagnetrons en bij solomagnetrons 8 tot 20 cm. En dit vond ik ook wel een handige tip: Plaats de magnetron liever niet in de buurt van koel- en vriesapparatuur. De warmte die van de magnetron afkomt, beinvloedt de werking en het energieverbruik van de andere apparaten.

Bij een inbouwmagnetron komt nogal wat kijken zoals een metalen verhoging en op de magnetron een soort afvoer naar boven naar de opening van de inbouwkast en frontaal een mooi metalen rooster. In jouw situatie zou ik idd zorgen voor een verhoging zodat er 2 cm ruimte ontstaat aan de onderzijde, bij die van mij zitten de pootjes van de magnetron in een metalen buis die op de plank van de kast gemonteerd is . Ook in de kast waar hij ingaat aan de achterzijde waar de meeste warmte vrijkomt 2 tot 5 cm als het kan vrijhouden. Als jouw magnetronkast tussen twee andere kasten komt te staan is de zijdelingse ruimte niet van zo'n belang. Let wel op het scharnieren van het deurtje dat daar wel ruimte voor is om de draai te maken

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100