Ben ik aansprakelijkheid voor schade na eindcontrole huurwoning?

Ik heb een woning gehuurd en daarin verbouwd. Deels moesten wijzigingen terug veranderd worden in de oude staat.
De wijzigingen die gedaan moesten worden zijn bij een eerste controle op een formulier ingevuld.
Ik heb dit formulier opgevolgd zoals hoort en bij de eindcontrole is dit door mij en de controleur ondertekend.

Echter is er schade aan de woning die niet op het controle formulier is ingevuld. Kan ik hier nu achteraf een rekening voor krijgen?? De controleur heeft dit niet geconstateerd bij de eerste en bij de eindcontrole met sleuteloverdracht.

Ben ik dus alsnog aansprakelijk, ondanks volledige overdracht?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Het antwoord op jouw vraag is afhankelijk van de situatie. In de eerste plaats: had de woninginspecteur die schade redelijkerwijs kunnen waarnemen of zit het op een "verborgen plek"? In het laatste geval kan ik me voorstellen dat de verhuurder zal proberen om de kosten alsnog op jou te verhalen. Dat zal zeker het geval zijn als jij moedwillig geprobeerd hebt de schade te verhullen, b.v. door behang over een verwoeste muur te plakken. Of als je bijvoorbeeld het binnenwerk uit de cv-ketel hebt gesloopt. Je mag niet van een inspecteur verwachten dat hij zoiets bij een inspectie gaat controleren. In zulke gevallen zal hij de kosten wellicht inhouden bij terugbetaling van de waarborgsom (als je die tenminste hebt betaald toen je de woning ging huren). Het lijkt me niet onredelijk dat hij eventuele meerkosten alsnog bij jou in rekening brengt. Ten tweede: had de sleuteloverdracht direct na afloop van de eindinspectie plaats? Als je de sleutels (één of meer dagen) na de inspectie hebt ingeleverd, dan zou de verhuurder kunnen aanvoeren dat jij de schade ná de eindinspectie hebt toegebracht. Ten derde: wat is de ernst van de schade? Over een kapot aanrechtkastje zal hij waarschijnlijk minder moeilijk dan dan over schade aan de cv-ketel. Kortom, het is van veel factoren afhankelijk, maar als jij de inspecteur niet hebt "misleid", hij de schade redelijkerwijs had kunnen waarnemen én als je de sleutels meteen na afloop van de inspectie hebt ingeleverd, dan heeft hij juridisch geen poot om op te staan als hij de schade alsnog op jou wil verhalen.

Lijkt me van niet. Anders kan de verhuurder van alles wel verzinnen om te verhalen. Desnoods een advocaat inschakelen.

Eindcontrole dit zegt eigelijk al genoeg, ik denk dat voor de gebreken die hierna aan he licht komen geen rekening meer gepresenteerd kan worden, meestal wordt na de eindcontrolen ook gelijk de sleutel overgedragen. En is daarmee het huurcontract beeindigd.

Ik vermoed dat u wel aansprakelijk bent voor deze schade. De woningbouwvereniging kan stellen dat deze schade is ontstaan nadat de eindcontrole heeft plaats gehad en voordat er een nieuwe huurder in aan het werk ging. En dat de schade dus door u moet zijn aangericht. Uitsluitsel hierover geven de papieren die u bij het aangaan van de huur hebt getekend, en die u waarschijnlijk nogmaals zijn aangeboden bij de ondertekening na de eindcontrole. Daar zullen alle voorwaarden van de woningbouwvereniging in bijgeleverd zijn. Is dat niet het geval dan is er een kans dat u zich daar op kunt beroepen. Maar uit de manier waarop u uw verhaal vertelt lees ik dat de schade u al langer bekend was, en ook dat u weet dat u daarvoor verantwoordelijk bent. Misschien kunt u dan ook overwegen de verantwoording ervoor gewoon te dragen en de schade te herstellen. Zoals eigenlijk de bedoeling is van dergelijke huur- en gebruiks-overeenkomsten. Kunt u het niet betalen dan hebt u misschien een verzekering voor dergelijke schade.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100