Klopt het dat de brandweer een gebouw in brand niet blust wanneer er zonnepanelen op het dak staan? Dit omdat het dak onder stroom blijft staan.

Weet jij het antwoord?

/2500

Even een kleine aanvulling op het prima antwoord hierboven. Als water niet kan, kan men nog met schuim blussen. Dat kan wel op electra

Zonnepanelen op zich geven doorgaans een lage spanning met een hoge stroom af, iedere losse cel levert slechts 0.45-0.55 VDC Panelen staan meestal in een serie parallelcombinatie waarbij men dikwijls beneden de 48 Volt blijft. Een speciale omvormer zet de lage gelijkspanning met hoge stroomsterkte om in 230 VAC 50Hz die aan het net teruggeleverd wordt. Dus pas wanneer de spanning van de zonnepanelen hoog is (door serieschakeling) en de stroom daardoor lager, zou er van gevaar sprake kunnen zijn. Er is helaas geen standaardprotocol bij mijn weten HOE de panelen geschakeld worden , dat is afhankelijk van het aantal panelen en de door de installateur gebruikte technische koppeling van het geheel. De meeste panelen leveren een "zwevende spanning, door het NIET aarden van een der polen , ontstaat pas gevaar als je met beide polen in contact komt. Daarbij speelt ook een rol dat bij dezelfde spanning, gelijkstroom minder dodelijk is dan 50-60 Hz wisselspanning wat te maken heeft met gelijkspanning minder snel het hartritme verstoort en de capaciteit van de mens bij wisselspanning een probleem vormt welke bij gelijkspanning geen rol speelt. Dat het blussen met schuim op elektrische installaties ongevaarlijk is zou ik NIET durven stellen, elke geleider die NIET geaard is voor het een mens treft kan levensgevaarlijk zijn. Om die reden zouden spuitmonden van brandslangen die men beet houdt HEEL goed geaard moeten zijn , zodat en stroomkring die de straal met een electrisch net kan vormen ontstaat tussen aarde en de stroombron en niet via de mensenhand. Binnen het kader van de 2500 tekens is het antwoord niet voldoende toe te lichten. Zelf heb ik ervaring met zeer hoge spanningen en -stromen en toch gedraagt elektriciteit zich nog wel eens onvoorspelbaar. Men zou zonnepanelen ed. gemakkelijk kunnen voorzien vanthermische zekeringen (zoals die ook in koffiezetapparaten zitten) die boven 80 graden de verbinding verbreekt, zodat het zonnepanelen systeem intrinsiek veiliger wordt. Een eenluidender aanpak van de opbouw van installaties zou een goede zaak zijn, in een ongelukkige situatie zou een zonnepaneel van slechts 10-20 Watt via een omvormer een dodelijke stroom kunnen geven. Veel kleine systemen zijn zelfbouw en het is maar de vraag hoe (on)veilig dat systeem is. In principe is ieder systeem met zonnepanelen en/of accu gekoppeld aan een (auto)omvormer van enige tientallen euro's in staat een letale schok te geven.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100