Zijn de openingen van alle brievenbussen even groot?

Voor pakketten en kleine pakjes die door de brievenbus passen betaal je minder verzendkosten. Betekent dit dat de opening van een brievenbus een vaste afmeting heeft voor alle huizen?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Nee, er zijn wel bepaalde minimum afmetingen. Wat je voor een pakketje moet betalen ligt vast in tabellen en staat los van de omvang van de brievenbus van de ontvanger. Uit de Postregeling 2009: de afmetingen van de van de gleuf van de brievenbus moet tenminste 265 millimeter in de lengte zijn en in de breedte 32 millimeter. De gleuf van de brievenbus mag niet lager zitten dan 0,6 meter en de hoogte van de brievenbus mag niet hoger dan 1,8 meter zijn. De voorkeurshoogte is 1,1 meter;

In het postkantoor hebben ze een mal om te kijken of het door de standaard maat brievenbus past. Is het groter dan word het als pakket aangeboden en zul je dat er ook voor moeten betalen. Algemene eisen vormgeving en afmeting brievenbussen Onderstaande algemene eisen gelden voor de vormgeving en afmeting van brievenbussen en buitenbussen: de brievenbus moet horizontaal zijn aangebracht in een verticaal vlak of aan de bovenkant; de afmetingen van de van de gleuf van de brievenbus moet tenminste 265 millimeter in de lengte zijn en in de breedte 32 millimeter. De gleuf van de brievenbus mag niet lager zitten dan 0,6 meter en de hoogte van de brievenbus mag niet hoger dan 1,8 meter zijn. De voorkeurshoogte is 1,1 meter; de brievenbus moet zo zijn aangebracht dat het inwerpen van de post geen verwondingen kan veroorzaken.

Bronnen:
http://www.rijksoverheid.nl/documenten-en-...

In principe klopt dat wel zo ongeveer. Maar de groene brievenbussen die vroeger, en misschien nu nog wel, aan het begin van het tuinpad stonden hadden vaak een ander formaat opening dan een brievenbus in de voordeur. Maar bij de postbedrijven hebben ze een duidelijk onderscheid tussen de zogenaamde busstukken en belstukken. Daar hebben ze zeker ook afmetingstabellen voor!

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100