hoe komt het dat mijn matras nat word alles ik de deur en raam dicht heb in mijn slaap kamer moet toch niet kunnen???

Weet jij het antwoord?

/2500

Dan is het erg vochtig in je slaapkamer. Plaats een paar vochtvreters in de kamer.

Of je je raam of deur open of dicht hebt zal er niet veel mee te maken hebben. (tenzij je bed onder een open raam staat en het regent in) Of je zweet heel erg in je slaap, maar ik neem aan dat je dat niet bedoeld. Misschien heb je een lekkage? Check je plafond eens. Het moet toch ergens vandaan komen. Heb je misschien een huisdier dat lekker in je bed piest?

Per nacht verliezen we ongeveer een halve liter vocht, dit zoekt zijn weg in de matras. Om te zorgen dat dit vocht ook weer weg kan, moet de slaapkamer juist goed geventileerd worden. Ook moet je controleren of je bedbodem wel voldoende ventlatiemogelijkheden heeft, want als het vocht niet uit de matras weg kan, wordt de matras inderdaad klam. Als dit allemaal niet helpt, kun je het beste naar een zaak gaan waar ze goede matrassen verkopen. Er bestaan matrassen die aan dit probleem tegemoet komen. Ook kunnen ze je in zo'n zaak goede adviezen geven.

Heel makkelijk : je slaapkamer is te vochtig. En bijna al dat vocht komt uit jezelf. Een mens verliest al zwetend en kwijlend heel wat vocht op een nacht, en al dat vocht komt uiteindelijk weer in de lucht terecht. Wanneer je je slaapkamer en je bed onvoeldoende ventileert, door bijvoorbeeld 's morgens meteen je bed op te maken (heel slechte gewoonte, want die matras moet 'uitwasemen') en ook nog de deuren en ramen gesloten houdt, kan het vocht nergens heen, en kun je op een gegeven moment zelf schimmel krijgen. Zeker wanneer je ook nog het 'foute' niet ademende dekbed gebruikt (bijvoorbeeld dons) en 's morgens na het opstaan meteen je matras luchtdicht afdekt, kan je matras zelfs letterlijk nat aanvoelen, vooral in de winter, als de lucht minder vocht kan bevatten. Raam open dus, dag en nacht als het even kan, overdag liefst ook de deur, bed openslaan tot minstens de middag, en als dat allemaal niet helpt, ook nog een vochtvreter plaatsen.

Zoals Ruth al aangaf verliezen we iedere nacht vocht. Door het warme weer verdampt dit en omdat dit nergens naartoe kan slaat dit als vocht weer terug op je bed. Verdampt dit vocht en omdat het nergens naartoe kan slaat dit als vocht weer terug op je bed. Et cetera, et cetera et cetera... Dit noemen ze condensvorming...

Heb je het matras misschien gewoon op de grond liggen? Dat kan in combinatie met gesloten ramen en deuren heel veel vocht vasthouden, wat niet meer weg kan. Het is trouwens aan te raden altijd met een gedeeltelijk geopend raam te slapen, dit bevorderd de nachtrust en fit opstaan aanmerkelijk, en laat het vocht verdwijnen.

Het matras heeft een warme kant en een koude kant. Alle vocht die je verliest aan de warme kant, de kant waar je op ligt, condenseert aan de koude kant, onderkant. Vergelijkbaar met enkel glas dat duidelijk een warme luchtkant en koude kant heeft, dus condensvorming op het koude glas. Is de themperatuur van het glas gelijk, of bijna gelijk dan is er nog steeds het zelfde vocht aan wezig, maar zal niet condenseren op het glas. Dus het probleem heeft duidelijk te maken met themperatuursverschil van het matras.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100