Mag je ongevraagd vernielingen aanrichten in de tuin van je buren, als je denkt dat je in je recht staat?

Mag je ongewenst op iemands erf komen?
Als je de voorgenomen vernielingen aankondigt per brief, kan dat dan tegen je gebruikt worden?
(Het gaat niet over mij, wel te verstaan!)

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Nee. Je geeft zelf al aan dat het ongewenst is. Het is dus bekend bij degene die op het erf wil komen dat hij dan tegen de wil van de rechthebbende binnendringt. Je maakt je dan schuldig aan art. 138 wetboek van strafrecht. In de volksmond "huisvredebreuk"genoemd. Huisvredebreuk is een beetje een misleidende naam, want het geldt voor een besloten lokaal en erf. Deze kan je op 2 manieren overtreden, dat is als je ergens rechtmatig binnen bent gekomen, bv op uitnodiging van de rechthebbende of omdat het lokaal een openbaar karakter heeft (winkel) en je misdraagt je daar en je vertrekt niet op vordering van de rechthebbende. De andere manier om je schuldig te maken aan huisvredebreuk is dat de het voor de binnendringer duidelijk is dat hij daar niet mag komen; de rechthebbende heeft hem de toegang ontzegd, er staat een schutting waarover geklommen wordt etc. Dan maak je zodra je het erf of lokaal opstapt je direct schuldig aan dat artikel. Vernieling, artikel 350 is vernieling. Of je het nu aankondigd of niet, je bent strafbaar als je opzettelijk en wederrechtelijk een goed van een ander vernield.

Nee je mag nooit andermans spullen vernielen. Als je problemen hebt met iemand ga je praten en niet slopen.

Nee natuurlijk niet. Dat heet huisvredebreuk en is strafbaar

Nee natuurlijk niet. Je hebt nooit het recht andermans eigendommen te vernielen, ook al staan ze je in de weg. De enige reden om eigendommen van n ander te vernielen is levensgevaar (kind dat opgesloten zit in hete auto bv, dan mag je het raampje inslaan.

Neen, natuurlijk niet. Als je het aankondigt is dat een bewijs dat je het met voorbedachten rade doet. Dat verzwaart mogelijk de straf die de politierechter je oplegt (na aangifte).

Ja natuurlijk. Ligt er ook aan wat je vernield, maar ik ga er even vanuit dat hetgeen op het erf ook eigendom is van degene van wie het erf is. Dus het is betrededen van prive terein en moedwillig vernielen van andermans eigendommen..

tuurlijk niet ben je gek ? Als iemand je wat aandoet moet je zeker niet buiten de wet gaan handelen. dat maakt het alleen maar erger voor jezelf. en kost je kapitalen. uiteindelijk

Als je denkt dat je in je recht staat laat je het een advocaat uitzoeken en dan kun je er een zaak van maken. Maar het meeste profijt zul je hebben om gewoon netjes met je buren te gaan praten en er op een normale manier uit zien te komen desnoods met een bemiddelaar. Een goede buur is altijd beter dan een verre vriend. Succes en doe geen domme dingen.

Nee. Als je iemand een brief stuurt dat je hem gaat afmaken, geeft dat je niet het recht hem te vermoorden, ook al denk je dat je in je recht staat. Het is maar dat je het weet, voor je je (of de persoon over wie het ook moge gaan) nog meer rare dingen in je hoofd gaat halen.

Natuurlijk mag je niet andersmans spullen vernielen. Met het aankondigen maak je je alleen maar strafbaar aan nog een strafbaar feit namelijk bedreiging volgens artikel 285 lid 2 van het wetboek van strafrecht. Voor de vernieling zelf zou je je schuldig maken aan artikel 350 lid 1 van het wetboek van strafrecht. Hij die opzettelijk en wederrechtelijk enig goed dat geheel of ten dele aan een ander toebehoort, vernielt, beschadigt, onbruikbaar maakt of wegmaakt, wordt gestraft met gevangenisstraf van ten hoogste twee jaren of geldboete van de vierde categorie. Op het dreigen(doormiddel van een brief) staat ten hoogste vier jaren of een geldboete van de vierde categorie.

Je mag nooit vernielingen aanbrenge in andermans tuin of aan andermans spullen, daarbij is volgens mij geen geval te noemen waarbij je in je recht staat. Het woord vernieling betekend bij voorbaat al dat je niet in je recht staat.

achterlijke vraag ,natuurlijk mag je geen vernielingen aanrichten al dan niet aangekondigd, het is niet aan jou om te bepalen of je in je recht staat ,daar heb je een civiele procedure v oor bij de rechter ,die bepaalt dan of je op het terrein mag komen ,vernielingen mag je zowiezo niet aanrichten aan spullen van een ander. als je iets wil vernielen zul je je eigen spullen moeten vernielen als je dat ongestraft wil doen. hoef je ook niet aan te kondigen overigens.

nee dat zal lekker zijn als dat mocht je maakt iemands eigendom kapot en dat mag zekers niet

Nee je staat nooit in je recht als je iemands eigendom vernield!!!Ook al denk je in je recht te staan,je mag nooit eigen rechter spelen.Als je buren iets van jouw kapot hebben gemaakt kun je beter aangifte doen van vernieling,dan sta je in je recht. En ja,als je al een dergelijke actie aankondigt,en er gaan dingen bij je buren kapot heb je wel alle bewijs tegen je.

Het mag niet, zoals hier bovengenoemd Maaaaaar, je kan het altijd doen onder het mom van 'niet rede vatbaar tijdens de daad' ;-) Maar als je het aankondigt, dan is er voorbedachte rade van een misdrijf, want dat is het als je ander mans spullen doelgericht beschadigt...

Speel niet voor eigen rechter. Praat er samen over lukt dat niet,schakel dan rechtshulp in.Maar speel nimmer voor eigen rechter.

In de situatie die jij schetst is het niet toegestaan om ongevraagd vernielingen aan te richten in de tuin van je buren. Ga met je buren om de tafel zitten en probeer samen met een oplossing te komen. Vernielingen zijn niet altijd verboden, er is een situatie denkbaar waarin vernielingen wel toegestaan zijn. Dit wordt dan zaakwaarneming genoemd. Bij zaakwaarneming laat iemand zich willens en wetens en op redelijke grond in met de behartiging van het belang van een ander, zonder dat die bevoegdheid in de wet of een overeenkomst is gegeven. Een voorbeeld: Als je buren niet thuis zijn en jij ontdekt dat er brand is in de keuken (die meestal aan de achterkant zit). Je wilt gaan blussen om verdere schade te voorkomen. Als de poort van de buren dan op slot zit, heb je de bevoegdheid om deze open te maken. Hetzelfde geldt voor het raam. Je mag het raam intikken om de brand te blussen. Hou er wel rekening mee dat je niet verder moet gaan dan strikt noodzakelijk. Anders zouden de kosten wel eens op je verhaald kunnen gaan worden.

Bronnen:
Artikel 6:198 BW

neen, eigenrichting is nooit toegestaan; leidt bovendien tot verdere escalatie probeer het conflict eens middels buurtbemiddeling of via een mediator op te lossen

Natuurlijk niet. Mag je stelen, moorden, brandstichten? Nee.. dat is allemaal destructief gedrag en in principe is alle destructief gedrag bij de wet verboden. Of het terecht is dat je het doet is een andere vraag. Soms wel. Ik heb zelf buren die geregeld geluidsoverlast veroorzaken. Ik heb op het punt gestaan daar met een mes te gaan zwaaien maar omdat het niks oplevert en ik er alleen maar nog meer problemen mee krijg, niet gedaan. Maar het zou wel terecht zijn. haha

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100