hoelang moet open haard hout drogen voor het de openhaard in kan?

Weet jij het antwoord?

/2500

Dat is een beetje afhankelijk van het houtsoort. Den, Populier 1 jaar Linde, Wilg, Spar, Berk, Es, Els 1,5 jaar Fruitboom, Beuk 2 jaar Eik 2,5 jaar Hoe harder de houtsoort, hoe langer hij moet drogen.

wij laten ons hout meestal anderhalf jaar drogen. Meestal gebruiken we gewoon denneboomhout.

haardhout dat je betrekt via een leverancier is droog genoeg om meteen te stoken. versgekapt hout moet zeker een halfjaar uitdrogen.

ik stapel het onder een afdak. ik gebruik alle soorten hout, en droog het maximaal een jaar. je moet er voor zorgen dat de wind er door kan waaien, en er geen regen bovenop kan komen zodat alles nat word. binnen een maand komen er al droogtescheuren in, en door en door droog is het dan zeker volgend stookseizoen.

Heel veel hout dat de kachel/ open haard in gaat ligt toch nog te sissen, dat betekend, dat het nog niet helemaal droog is, ook al zie je dat niet. Gekloofd hout, droogt beter en sneller dan ongekloofd hout. Maar ga er van uit dat het twee jaar moet drogen voordat je het kan stoken, doe je dat niet, dan is de kans op vorming van creosoot ( koolteer) in je schoorsteen erg groot is. En daarbij de mogelijkheid van schoorsteenbrand. Bijna alle schoorsteenbranden worden veroorzaakt door niet voldoende gedroogd hout te stoken. Ook geeft niet geheel droog hout minder warmte, omdat het vocht in het hout moet verdampen en om te kunnen verdampen onttrekt het warmte uit je kachel/ open haard. Dus minder rendament.

Dat is afhankeleijk of je een zachte houtsoort hebt, bijv. alle dennen en sparrensoorten , hier zit veel hars in en het is goed droog na ongeveer 3 jaar. Hardhoud soorten, beuken, eiken,essen,kersen en alle andere fruitbomen behoren tot de hardere houtsoorten, en hebben minder hars en sappen, deze zijn al na 1,5 tot 2 jaar droog. Dit is allemaal afhankelijk van de luchtvochtigheid en temperatuur. Het beste is dan ook het hout op te stapelen met veel lucht er tussen, afdekken van boven, maar niet de zijkant. Met wat wind en zon er nog bij droogd dit veel sneller.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100