Altijd als mijn koelkast een jaar oud is begint deze te lekken.... Er komt water ergens vandaan, en dat gaat dan richting groentela....?

Waar komt dit water vandaan?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Dat is geen lek, dat is condenswater. Elke keer als je de koelkast opent, stroomt er wat koude lucht uit, en komt er wat warme lucht in. Na het sluiten van de deur wordt die warme lucht afgekoeld. Koude lucht kan minder waterdamp bevatten dan warme lucht. Als de lucht dus afkoelt, komt er een moment waarop alle waterdamp die in de lucht zit, niet meer past, omdat de lucht te koud wordt. Het teveel aan waterdamp condenseert dan. Dat is wat jij nu ziet. Dat water loopt in de koelkast naar beneden. Onderin zit de groentenla, dus daar komt het terecht. Best kans dat er _onder_ de groentenla ook een plasje water ligt. Het is dus geen lek - of je moet de geopende deur een luchtlek noemen. De meeste koelkasten hebben een klein gaatje waardoor dat condenswater kan weglopen. Als dat gaatje verstopt is, blijft het water staan. Dus vind het gaatje en prik het door. Of neem regelmatig het condenswater weg met een doekje. Kwaad kan het verder niet.

De kans bestaat dat de afvoer achter tegen de wand in de koelkast verstopt is

Ergens achterin zit een gaatje om het dooiwater af te voeren. Prik daar in met iets zachts - zoals een drinkrietje - om een vertopping op te heffen.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100