Wat is de meest gezonde instelling van de kamerthermostaat?

Weet jij het antwoord?

/2500

Overdag (als er mensen thuis zijn maar gewoon de hele dag aan het werk) is 18-19 graden prima. Truitje en pantoffels aan voor de echte koukleumen. 's Nachts hoeft hij niet hoger dan 15, maar ook niet al te veel lager, omdat anders op opnieuw opwarmen van je huis meer energie kost dan je bespaard. En zit je veel stil, vaak met name 's avonds, dan kun je hem best even op 20-21 zetten als je geen zin hebt om een dekentje over je heen te trekken of een vest aan te doen, maar zet hem dan bijtijds weer uit (uur voor bedtijd) want het blijft nog best even warm. Een kamer waar ECHT| heel veel mensen in samenkomen - bijvoorbeeld voor een feest of vergadering - kun je liever aan de koude kant houden (16-17 graden) omdat het met al die mensen er in al heel snel veel warmer wordt, en dan is het al snel niet aangenaam meer.

Dat is heel persoonlijk, bij mij staat de thermostaat altijd op 15 graden. 's avonds willen we hem wel eens even op 18 zetten, het is ook maar net wat je gewend bent en in wat voor huis je woont Woon je in een oud huis, waar het veel tocht, door kieren en er enkel glas is of een hoekwoning waar de wind langs waait, dan zal 15 echt te koud zijn. In een flat waar aan alle kanten gestookt wordt om je heen, zal je echt zelf minder hoeven stoken om het aangenaam te hebben. Ook wat je doet in huis heeft invloed, zit je rustig te lezen heb je het al snel kouder, dan wanneer je aan het poetsen bent

15 graden overdag, 's avonds 18 graden. 'S nachts gewoon uit.

Stel de kamerhermostaat ‘s morgens niet te hoog in, u bent ‘s morgens vaak actief bezig en het hoeft dan niet zo warm te zijn. Bijvoorbeeld 17 graden is wellicht al voldoende. U kunt hem dan in de loop van de dag wat hoger zetten (18-19 graden) en ‘s-avonds, wanneer u niet actief meer bezig bent en u de meeste warmte nodig hebt, zet u de thermostaat naar wens nog wat hoger. Zorg dat de kamerthermostaat op tijd naar de nachtverlaging wordt gezet. Hoe ver dat van te voren moet voor u naar bed gaat is afhankelijk van de isolatie van uw woning en hoe koud het buiten is. Hoe beter uw woning is geisoleerd, hoe langzamer hij afkoelt. Probeer het dus uit en u vind zelf de juiste tijd om de nachtverlaging in te stellen. Plaats de thermostaat op een goed plek, waar hij niet beinvloed wordt door tocht, de zon, warmtebronnen in de buurt zoals TV, lampen e.d. en hang hem op een hoogte van ca. 150 centimeter boven de vloer. Koop een klokthermostaat Met een klokthermostaat vergeet u niet om de temperatuur aan te passen als u gaat slapen of als u van huis bent. Hoe laag moet ie ‘s nachts? Die vraag krijg ik regelmatig. het antwoord is simpel: zet de thermostaat zo laag dat de CV ketel ‘s-nachts niet onnodig aanslaat. Natuurlijk is er wel een richtlijn en limiet: stel minimaal 5 graden lager in dan overdag, maar niet lager dan ca. 10 graden Celsius. Bent u langere tijd afwezig? Stel dan gerust in tussen de 5 en 10- graden.

Bronnen:
http://www.sjaaksblog.nl/2010/10/18/tip-wk...

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100