Waarom maakt een reiger een nest in een boom en niet op de grond?

Ze zijn behoorlijk groot en dus is het lastig om een nest te bouwen en door hun formaat hebben de jongen moeite met uitvliegen en lopen dus de kans lopen om neer te storten.

Ik kwam hier op, omdat er bij ons in het park een aantal dode jonge reigers op de grond lagen onder een reigersnest.

Weet jij het antwoord?

/2500

Simpel, bescherming. De kleintjes worden minder snel aangevallen. Een reiger kan de gevolgen niet bedenken, daarom weten ze niet dat het moeilijk word met het uitvliegen van de kleintjes.

De reigers die dat wel deden kregen geen nakomelingen, omdat de kans groter was dat hun eieren werden opgepeuzeld. De eigenschap "nest op de grond bouwen" is daardoor langzamerhand verdwenen. denk ik....

Dat komt door natuurlijke selectie.

Bronnen:
http://nl.wikipedia.org/wiki/Natuurlijke_selectie

Uiteindelijk weegt de winst (bescherming tegen katten, ratten en anderen)genoeg op tegen de verliezen (van neerstortende jongen). Het kan inderdaad zo zijn dat er ooit reigerachtigen waren die een nest op de grond maakten maar uitstierven, maar misschien hebben ze het ook wel nooit uitgeprobeerd of is het om een andere reden nooit 'in zwang geraakt'. In ieder geval is het op dit moment zo dat reigers kunnen blijven voortbestaan en voortplanten met een nest in een boom.

Het is veiliger omdat de reiger er vaak op uit moet om voedsel te vangen, op de grond lopen veel rovers, bv ratten poezen

In sommige reacties wordt het principe van natuurlijke selectie wel erg simplistisch aangehaald, maar ik ben het met de hier heersende opvatting eens dat je in een boom veiliger bent voor roofdieren dan op de grond. Nu hebben vogels de eigenschap dat ze veel makkelijker in de boom kunnen dan jij en ik door de instrumenten: vleugels en een klauw die om een tak kan. Zaken die bij mij ontbreken waardoor ik op de grond moet blijven. Reigers hebben geen natuurlijke vijanden en het roven van de eieren kan alleen als ze het nest verlaten. De grootste "vijand" is dan een groep kraaien die met veel kabaal de reiger laat schrikken waardoor deze van het nest opvliegt. Op dat ogenblik kunnen de kraaien de eieren roven. Maar dat betekent niet dat het op de grond veiliger is, integendeel. Je geeft in je voorbeeld aan dat je dat gek vindt vanwege het formaat en de kans naar beneden te vallen. Jonge vogels zijn heel licht en overleven een val meestal wel (bijv. eendjes die van de flat afspringen waar moeders in een vlaag van verstandsverbijstering een nest heeft gebouwd kunnen ook nog niet vliegen). Qua formaat zijn er natuurlijk veel meer grote vogels die in de bomen broeden, of op een hoog punt zoals de ooievaar. Het reignest is meestal ook wel groot en stevig en wordt voor het broeden opgeknapt als het om een oud nest gaat. Jongen horen hier niet uit te vallen.

Bronnen:
http://www.dro.amsterdam.nl/wat_doen_wij/g...

Zou het niet zo kunnen zijn dat alle grote vogelsoorten, zonder zwemvliezen, in hoge bomen nestelen? De vogels met zwemvliezen alleen in lage bomen of op de grond broeden. Iets in de evolutie heeft dat bepaald. Vorm van aanpassing voor de beste oplossing. Resultaat van natuurlijke selectie.

Het is natuurlijk verstandiger om je jongen boven in een nest te zetten minder kans op gevaar.

Het is veiliger om in de boom te nestelen, maar de voornaamste reden is dat in geval van voedselschaarste de oudste jongen in een nest de jongere uit het nest werken om zo als enige over te blijven.