Hoe kan het, dat het éne huis warmer aanvoelt dan het andere, terwijl de temperatuur er juist lager is?

In huis A staat geen verwarming aan en het voelt er koud aan. De temperatuur is er 22 graden.

In huis B staat wel de verwarming aan. Het is er slechts 19 graden maar voelt heerlijk warm aan.

Waarom heb ik het in huis B heerlijk warm terwijl de temperatuur er lager is dan in huis A waar ik het koud heb?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Heb je dat gemeten met dezelfde thermometer? Verder kan huis A vochtiger zijn of minder geventileerd, ook kan de vloer kouder aanvoelen. Het type verwarming speelt ook mee; bij vloerverwarming volstaat vaak een lagere kamertemperatuur.

In het warmere huis kan een lichte toch bestaan, waardoor je het gevoel hebt dat het kil is. In het warme huis kunnen de ruiten en wanden koelte afgeven wat koud aanvoelt Een koude vloer maakt het meteen onbehaaglijk; Een tegelvloer vereist een hogere kamer temperatuur dan een tapijtvloer. om een paar mogelijkheden te noemen.

Misschien is het knusser ingericht, staan er kaarsen aan, hangen er gordijnen in huis B en in A niet? De muren zijn misschien dunner in huis A? Betere isolatie? ik doe maar een gooi...

Tocht!

Ik denk dat beweging hier het verschil maakt. Als de verwarming aan is is de lucht in beweging. (meestal door radiatie en/of convectie) Bewegende lucht bevordert de warmteoverdracht tussen lichaam en lucht waardoor je de warmte beter kunt voelen. Ik heb dit zelf thuis ook. Boven de 18,8°C voelt het al te warm aan. Ik heb een ongeïsoleerde plavuizenvloer zonder vloerverwarming. Die is altijd steenkoud. Door het temperatuurverschil begint de lucht te stromen. (vergelijkbaar met tochtgevoel bij een groot raam van enkel glas waarbij je feitelijk de koude lucht naar beneden voelt vallen)

kan ook te maken hebben met vrijstaand, flatgebouw, rijtjeshuis. Bij een vrijstaand huis voel je wind, vocht rondom het huis, ondanks de temp. van 22 graden binnen - er zullen ook meer ventilatie-openingen zijn in een vrijstaandhuis waardoor de temperatuur binnen ook anders aanvoelt

Het ene huis is waarschijnlijk beter geïsoleerd. Ik woon in een hoekhuis met een grote zijgevel op het noord-oosten. Bij noord-oosten wind is de gevel echt ijskoud want die is nog niet geísoleerd. Binnenkort wordt de ruimte tussen de binnen- en buitenmuur opgespoten met isolatie materiaal en dat scheelt enorm in de warmte. Ook dubbelglas of thermopane dubbelglas verschilt niet alleen in prijs maar (alle waar naar zijn geld) ook in warmte. Zo kan het huis met thermopane- warmer zijn dan gewoon dubbelglas. Ook de aankleding van het interieur kan uitmaken dat een huis warmer is. Vloerbedekking, zwaardere overgordijnen,een kleinere ruimte,brandende kaarsen doen niet alleen warmer aan maar het voelt voor je gevoel ook warmer aan dan een tamelijk lege ruimte met laminaat/vinyll op de vloer en geen gordijnen of vloerkleden en kil licht.

Tocht, een koude vloer en een andere inrichting zijn al genoemd. Ik zou hier nog aan toe willen voegen dat kleuren en licht ook veel uitmaken voor je warmtebeleving. Een blauwe kamer met een raam op het noorden doet veel kouder aan dan een oranje kamer met ramen op het zuiden.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100