Hoe houd je je tuin onkruidvrij?

Wat zijn de beste manieren om je terras en tuin onkruidvrij te maken en lang houden?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Als grote natuurfreek ben ik natuurlijk tegen alle giftigge onkrijdbestrijding. Round- up zou nog een van de minst erge zijn, omdat het waarschijnlijk biologisch afgebroken wordt. Om de tuin nu verder onkruidvrij te houden, zonder gif te gebruiken, werk ik meestal met het afdekken van alle kale grond(tussen planten) met gemalen boomschors, niet te verwarren met houtsnippers! Deze gemalen boomschors gaat in een laag van 10 cm. dik tussen planten, struiken en op paden. Gaat dan ongeveer 6 a 7 jaar mee! Houtsnippers slechts 10 maanden! Alle eenjarige soorten onkruid ,komt hier niet doorheen. Meerjarigen soorten nog wel een beetje, maar met goed bijhouden raak je ook hier van af. Tussen bestrating kan je vaak met succes, azijn gebruiken. Met een plantenspuitje kan je het goed verdelen, wel even geduld, het is niet zo maar dood, maar het werkt wel. Toegevoegd op 16-05-2009 14:33:28 Door alle kale grond tussen de planten te bedekken met een laag gemalen boomschors heb je 95 tot98 % minder onkruid!!!!

vorige week hebben wij onze voortuin (lees geitenwei) helemaal onkruidvrij gemaakt. dit hebben we gedaan door eerst alles met round-up (te koop bij de tuinzaken) dood gespoten waarna het makkelijk was om de dode planten eruit te halen. daarna hebben we de hele grond uitgezocht en alle wortels verwijdert. nu is het nog een kwestie van bijhouden. weghouden lukt namelijk niet. onkruid is vaak erg sterk en groeit of onder de grond verder of zaait zichzelf opnieuw in. succes! Toegevoegd op 15-05-2009 16:10:32 'gespoten' in de tweede zin moet zijn 'dood te spuiten'...

Gebruik hiervoor roundup. Dit is een groeimiddel dat de plant die je er mee raakt zo hard gaat groeien dat hij als het ware explodeerd. Je kunt het bij ieder tuincentum wel kopen.

Een tuin kost tijd en moeite... Heb je daar geen trek in, dan bestraten die handel! Hoe hard je ook ieder voorjaar je best doet, onkruid groeit als kool (was het maar zo dat er kolen groeiden ipv onkruid ;) Met de schoffel tussen de planten door eens per 2 à 3 weken en de dag erna de uitgedroogde onkruidplantjes met hark oid verwijderen werkt bij mij prima! Gebruik van chemische of biologisch niet afbreekbare middelen is in mijn tuin verboden! Het tast niet alleen het onkruid aan... Je tuin is een stukje natuur, behandel het ook zo! Succes!

Ik sluit mij aan bij Eddijst en Eva: Geen gif gebruiken! Dus..... wieden; wieden;wieden en wederom wieden. Eén troost: Als je het goed bijhoudt, wordt het onkruid op den duur minder. Ik weet er alles van, want ook mijn ooit prachtige tuin heb ik door tijdgebrek een aantal jaren verwaarloosd. Het eerste jaar zag alles er nog wel min of meer goed uit, misschien zelfs wel mooier dan ooit. Maar op een gegeven moment was alles uit evenwicht. Ik zit nu midden in een tuinrenovatieproject. Heb weer reuze veel lol in het tuinieren en boek m.b.t. het bestrijden van het onkruid (waaronder zevenbald) al veel resultaat. Onthoud: De aanhouder wint! Ik wens je veel succes en tuinplezier!

Gif is niet de methode. Als je er nooit meer onkruid in terug wil, kun je het beste worteldoek leggen en daar tegels overheen doen. Dan houdt je uiteindelijk alleen wat gras tussen de tegels over, door strakke tegels te gebruiken zal ook dat nog meevallen.

Bronnen:
Een duur alternatief is een tuinman nemen ;-)

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100