Ik heb een tropisch plantje staan

in dat land van herkomst gaan de blaadjes 'savonds dicht om smorgens weer te ontsluiten
ik vraag me af hoe de plant zo een goeie timing heeft want hier gebeurd het zelfde
de plant staat in huis.
weet iemand dat?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Planten hebben allerlei mooie mechanismen waarmee ze kunnen openen, sluiten, draaien, groeien enzovoorts. Die noemen we 'tropie'. Het sluiten en openen van de blaadjes onder invloed van het zonlicht is een voorbeeld van fototropie. De plant hoeft dus geen 'timing' te hebben, hij 'voelt' het als het ware wanneer er minder licht valt op het blad, en dan sluiten de blaadjes. Dit is eigenlijk het zelfde verschijnsel als het openen en sluiten van bloemen bij zonsopkomst en zonsondergang, en het meedraaien met het licht van de zonnebloem. Op onderstaande bron vind je een overzicht van de verschillende tropieen die een plant kan hebben, en als je meer wil weten over hoe ze precies werken, kun je de links in het artikeltje aanklikken.

Bronnen:
http://nl.wikipedia.org/wiki/Tropie

Zonder te weten over welk plantje we het hier hebben is het natuurlijk wel moeilijk, maar ik vermoed dat het iets te maken heeft met de hoeveelheid licht die er op de blaadjes valt.

Misschien betreft het hier de Perzische slaapboom: Albizia Julibrissin. Deze struik heeft bladeren die zich bij het donker dicht vouwen, dus een slaapstand aannemen.......

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100