Ik heb 6 vierkante meter grond...

Hier staat nu nog wat onkruid in.Hier wil ik een klein kruidentuintje van maken.Wat moet ik allemaal doen om er een gezond stukje grond van te maken voor wat leuke kruiden om zelf te kweken?

En welke kruiden nemen weinig ruimte in beslag en zijn redelijk succesvol in ons klimaat te kweken?

Weet jij het antwoord?

/2500

Al het onkruid weghalen, beetje mest of bemeste aarde overheen gooien. goed vermengen. Je kunt het kaveltje verdelen in b.v. 6 of 8 hokjes. Deze kun je afzetten met grote keien of iets dergelijks. Wat in Nederland prima groeit is, Thijm, Peterselie, Oregano, Rozemarijn, Bieslook, Mint. Maar ook Bascilicum, Dille en Citroengras kunnen prima in de zomer. Neem kruiden die je vaak gebruikt anders gaat het woekeren en heb je er weinig aan.

Wat goed voor grond is, waar je iets op wilt gaan verbouwen is: Omploegen en 1 seizoen aardappels verbouwen of lupinen zaaien/ laten groeien. Daarna opnieuw omploegen , bemesten en klaar. Toegevoegd na 48 minuten: Ik vergat de kruiden te noemen!! Makkelijk en (in het algemeen) veel gebruikt zijn: peterselie (niet naast selderie plaatsen) selderie, lavas / maggiekruid , rozemarijn, tijm , salie, bieslook, kervel en oregano. Heel erg lekker maar veel lastiger : basilicum. Lekker, maar meer thee dan kruid: pepermunt/munt , citroenmelisse (deze soorten in de pot laten, want de wortels woekeren snel) Ook heerlijk, maar meer een groente: sjalotjes en knoflook. En, als het uit de wind is, probeer dan ook eens een struikje laurier te planten (geen sier, maar eetbare) . Dat geurt zo verrukkelijk en groeit als een tierelier. De hele familie, buurt enzovoort kun je regelmatig van verse (makkelijk te drogen) blaadjes voorzien die talloze gerechten bijzonder opfleuren zoals bijvoorbeeld alle soorten groentesoep.

Spit de grond om en haal het onkruid weg. Haal al je oude nieuwe , kapotte of gebruikte potten emmers of schalen die je vinden kunt, en plaats deze in of op te maken kruidentuintje.vergeet niet voldoende gaten in de bodem van de potten etc. te maken, de bodem mag ook ontbreken. Hier in kweek je alle kruiden, dit om het woekeren tegen te gaan. het ziet tevens ook zeer leuk uit al deze potten etc. met kruiden. De meeste kruiden zijn winterhard, en je hebt er echt niet veel omkijken naar. Tijm, rozemarijn en salie trotseren de kou en laten je in de winter ook nog wat te plukken Munt, citroenmelisse, oregano, dragon, bieslook sterven af in de winter, en komen weer te voorschijn in de lente. Verder zijn er ook nog de éénjarigen, zoals basilicum, kervel en peterselie.Deze kun je het beste in het voorjaar zaaien.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100