Kan ik de takken van afgeplukte bessen ook een stukje terugknippen zonder de struik te beschadigen?

Door tijdgebrek heb ik dit voorjaar mijn bessenstruiken niet kunnen snoeien. Dat heeft blijkbaar weinig invloed gehad op het vruchtdragen want de takken hangen zwaar van de bessen, maar doordat de struiken nu veel voller en wilder groeien is het plukken ervan wat lastig, vooral in het midden van de struiken en ertussen.

Zou ik de takken waarvan ik de bessen al heb afgehaald ook wat kunnen terugknippen om het plukken van de andere bessen wat te vergemakkelijken, of heeft dat een negatieve invloed op de struik?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Hm.. Ik heb net zelf de hoofdsnoei van mijn bessenstruiken afgerond: Ik doe dit direct na de pluk, zodat de struik de kans heeft nog nieuwe loten te vormen voordat de winter invalt. Bessen dragen op overjarig hout (Hout dat niet in dat jaar gevormd is) dus elke tak die deze winter staat, kan ik het voorjaar bloeien. Nu snoeien geeft in principe korte zijtakjes aan de gesnoeide hoofdtakken en daardoor meer bloemen in het komende jaar. Ook heb ik 1/4 van de struik weg gehaald (Oudste takken) om nieuwe scheuten een kans te geven uit te groeien tot hoofdtakken.

Je kunt de takken zonder gevaar voor beschadiging terug-snoeien. Er bestaat bij bessen ook een zomersnoei. Doe zomersnoei bij sterke groeiers om meer kort vruchthout te bekomen: jonge, sterk groeiende scheuten op 4 bladeren innijpen (insnoeien) in de maanden mei, juni en juli. Bessenstruiken snoeien geeft grotere bessen en een vroegere (kortere) oogst! Oudere planten van bessen worden in februari-maart gesnoeid. (Jonge planten worden in maart-april gesnoeid). Lichte nachtvorst of sneeuw op de grond is geen probleem om nu te snoeien. Door te snoeien blijven de bessenstruiken groeikrachtig & gezond en ze geven dikkere bessen.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100