Hoe krijg je een vloeiende tuinborder?

We zijn gisteren een aantal tuinen wezen kijken en het valt me altijd op hoe mooi vloeiend en aansluitend sommige mensen hun planten kunnen plaatsen.

Ik ben een fervent tuinierster maar het lukt mij maar niet om mijn planten zo mooi op elkaar aan te laten sluiten en het hoogteverschil te creeëren, bijvoorbeeld van hoog achteraan naar laag vooraan. Ik heb altijd wel ergens een gat zitten (waar niks wil groeien?), of heb ik ergens een groep planten boven op elkaar staan zodat ze elkaar haast verdringen, worden bewust achteraan geplaatste planten niet half zo groot als ze zouden moeten worden, of die vooraan juist veel groter, etc. Waardoor ik dus elk jaar haast constant aan het verplanten ben.

Ik probeer zoveel mogelijk de plantaanwijzingen te volgen en heb al heel veel voorbeeldborders uitgeprobeerd uit mijn boeken en vele tijdschriften, maar het wordt nooit wat ik voor ogen had en wat ik bijv. gisteren heb gezien.

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

De grondsoort van je tuin bepaalt welke planten er in je tuin optimaal zullen groeien. Vooral de zuurgraad en de hoeveelheid kalk in de grond is erg belangrijk. En natuurlijk de hoeveelheid voedingstoffen die in de grond zitten. Pas als je dat weet, kan je met de planten gaan werken. En hierna komt het belangrijkste van allemaal, de kennis van de planten. Hoe hoog wordt een plant, hoe hard kan hij groeien, wanneer zal hij bloeien, kleur van het blad en de structuur hiervan, hoe breed wordt de plant, volle zon, half zon, beetje schaduw, half schaduw, helemaal schaduw, hoe is de combinatie met andere planten, is de plant droogte gevoelig, of kan hij nat staan,heeft de plant steun nodig, gauw last van meeldauw of luizen, kan hij goed tegen de wind, is de plant voldoende winterhard, gaat hij meerdere jaren mee, of slechts een of twee jaar? En als je dat allemaal denkt te weten, dan heeft de grond in je tuin ook nog de invloed, dat een plant anders groeit dan je verwachtte. Dan is er ook nog je eigen smaak en je eigen combinatie's van kleuren. he, heerlijk he zo'n tuin, zo blijf je plannen maken.

door een hoveniersbedrijf in te schakelen en advies in te winnen.

Deels door de juiste planten op de juiste plek te hebben. Dat kan je deels uit boeken, end eels uit ervaring bepalen. Daarnaast zal je moeten accepteren dat planten een eigen mening hebben als het gaat om waar ze willen groeien. Dit moet je accepteren, en de planten lekker wild door elkaar laten groeien. Wat ik veel zie is het krampachtig vast houden aan plantschema's en wildgroei wordt hard de kop ingedrukt. Als je de planten gewoon laat groeien, vergroeit alles vanzelf met elkaar.

kijk of er in de buurt een workshop gegeven wordt over tuinieren. Zo kun je wat leren hoe je iets moet samen stellen. Ook zijn er vast wel boeken waarin meer staat over het aanleggen van een tuin.

Welke tuinen ben je geweest? ik vorig weekend verborgen tuinen in Rotterdam, dit weekend tuinenroute in de Beverwaard. En van rondkijken en vragen stellen aan de eigenaars leer je het meest. Bij de één is het zeeuws knoopje een meter hoog en een enorme pol, bij de ander in dezelfde straat staat er 1 zielig takje. soms zie ik hem 40 cm hoog, soms dus 1 meter. het enige wat ik dan kan doen, is kijken hoe hij het bij mij doet, en dan eventueel verder naar voren of naar achteren zetten. Of bijmesten, of die woekeraar ernaast weghalen. En na een aantal jaren stel je zelf je tuin open, en komen mensen bij jouw schitterende borders kijken....

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100