communiseren bomen met elkaar?

of niet?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Deze vraag is al eerder gesteld lees maar eens: http://www.goeievraag.nl/vraag/bomen-bos-onderling-contact.29510

Er is wel een bepaalde vorm van communicatie tussen planten onderling. Dat is natuurlijk heel anders dan hoe wij communiceren, maar biologen herkennen wel een bepaalde vorm van communicatie. Zie mijn bron voor een stukje van de Radbouw Universiteit Nijmegen. Ik weet overigens niet of dat voor alle planten geldt, dus of dat ook voor bomen zo is.

Bronnen:
http://www.kennislink.nl/publicaties/econo...
http://www.vcbio.science.ru.nl/fesem/applets/vein/

Nee. Ik heb hier zelf onderzoek aan gedaan en geen enkele vorm van communicatie kunnen vinden.

Nee, want ik woon aan een bosrand en het is hier bijna altijd doodstil. Als de bomen zouden praten dan is mijn rust gauw weg.

Natuurlijk praten bomen niet met elkaar, dat zou wat zijn als je in een bos loopt. Maar er is meer communicatie dan praten. Ze houden met elkaar rekening met de beschikbare ruimte te verdelen. Sommige planten verdragen elkaar niet en groeien beide de andere kant heen, andere zoeken elkaar juist op en groeien met elkaar beter dan alleen. Er moet dus iets zijn dat ze aan elkaar doorgeven (communicatie) Wortels van bomen groeien een andere richting heen als ze elkaar naderen. In geval van een aantasting van de boom b.v. rupsen, dan kunnen ze elkaar een chemisch signaaltje geven om een chemische stof aan te maken als afweer tegen de rupsen. Uit onderzoek is gebleken dat zelfs bomen op een naburig eiland, deze chemische signalen oppikken en zich gaan wapenen tegen deze rupsen. Één enkele plant op een groot stuk kale grond, groeit slechter dan meerdere planten bij elkaar, er bestaat dus zeker wel een of meerdere van dit soort chemische communicatie's. Ze praten niet met elkaar, maar houden elkaar wel op de hoogte!!

planten en bomen dus ook " communiceren" om met elkaar op phytohormonaal niveau en door gebruik te maken van de verschillende golflengtes licht in het zonlicht kunnen ze bepalen hoeveel plaats er is in de omgeving ,zo werkt het verrood licht(700 tot800 nanometer) vooral op de plantvorm en hieraan herkent de plant het begin en ende van de dag en of er andere planten in de directe omgeving staan door dit licht word "gemeten "door een phytohormoon dat fytochtroom heet en zorgt ervoor dat de plant langer word of naar het licht toegroeit of meer zijtakken maakt ,licht uit het blauwe spectrum (315 tot 380 nanometer )word door cryptochroom "gemeten "en zorgt ervoor dat planten korter blijven, de stomata openen en sluiten het strekken en de vertakking en bloei van de planten .

Alleen in het laatste deel van het boek: In de ban van de ring, De terugkeer van de koning.

Nee. Wel bevruchten ze elkaar. Bijvoorbeeld een notenboom is of mannelijk of vrouwelijk. Als je een vrouwelijke boom hebt moet er in een straal van ca. 5 km een mannelijk exemplaar zijn. Als die er niet is krijgt je vrouwelijke boom geen vrucht.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100