Mag ik eenzijdig van de gezamenlijke oprit met de buren af?

Tussen de oprit (carport) van de buren en die van mij zit geen scheiding, zodat we beiden de auto kunnen plaatsen. Met een hek ertussen zou dat niet meer gaan, dan kunnen de portieren niet meer goed open.

Zelf zou ik graag de oprit bij de tuin trekken, omdat ik de auto altijd voor de deur zet. Maar de buren willen dit niet. We komen er niet uit. Voor mij is het echter wel belangrijk, omdat ik praktisch geen voortuin heb en zo toch 2 meter tuin, met een lengte van 8 meter aan de zijkant van mijn huis zou krijgen. Wat kan en mag ik doen?

Het huis heb ik net gekocht.
Blijkbaar is mijn vraag niet helemaal duidelijk. Er is geen sprake van een gezamenlijk gebouw, enkel een inrit. De rest van de straat heeft dit niet (en parkeert dus op straat), maar de vorige bewoners hebben dit ooit zo met de buren aangelegd. Hieronder een (Google)voorbeeld van de huidige situatie.

Toegevoegd op 22 april 2019 13:51: omschrijving, afbeelding

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Ik ken natuurlijk de situatie ter plekke niet, maar je mag op jouw grond doen wat je wilt. Je wilt ongetwijfeld geen ruzie met de buren, dus ik zou de carport in tweeën delen en de helft van de buren met palen ondersteunen. Jij kunt dan jouw kant afbreken en er tuin van maken, de buren houden dan hun deel van de carport. Er moet wel een bandje langs de bestrating onder de carport van de buren, anders 'lopen' de tegels jouw tuin in. Door met palen te ondersteunen, kunnen zij de deur nog steeds openen. Dat zal dan weliswaar over jouw grond gaan, maar dat lijkt me acceptabel en geen probleem als je daar met de beplanting een beetje rekening mee houdt.

Je moet rekening houden met de omgeving. Misschien moet je zelfs een omgevingsvergunning regelen. Je kunt niet zomaar van je voortuin een parkeerplaats maken. Andersom kun je ook niet zomaar van een oprit (lage drempel) een tuin maken. Op omgevingloket.nl kun je uitzoeken of in jouw gemeente een vergunning vereist is. Zo ja, dan kun je deze meteen digitaal aanvragen. Je aanvraag moet voldoen aan het Bouwbesluit Je aanvraag moet voldoen aan de bouwverordening Je aanvraag moet passen in het bestemmingsplan van je gemeente Je aanvraag moet voldoen aan de welstandseisen Je moet voldoen aan bepaalde eisen met betrekking tot je buren Kortom, regel het op de officiële manier. Geef netjes bij de buren aan dat je eerst navraag doet of het kan. Houd ze verder op de hoogte. Je wilt liever in harmonie naast elkaar wonen. https://www.eigenhuis.nl/verbouwen/kosten-vergunningen-en-financiering/vergunningen

Toegevoegd op 22 april 2019 12:22: tekst

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100