Hoe komen ze aan zaad van bloemen die zelf geen zaad geven?

Bijvoorbeeld: Er zijn zonnebloemen die zaad geven, maar je kan ook zaad voor kleinere zonnebloemen kopen, die dan zelf weer geen zaad geven. Dus hoe komen ze aan dat zaad?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Een aantal mogelijkheden: - De aanname dat ze geen zaad geven is fout -> Veel planten geven wel zaad, maar alleen als je er voldoende van bij elkaar hebt staan. Ik ben in mijn tuin nog nooit zonnebloemen tegen gekomen die geen zaad gaven. En afgelopen jaar had ik toch snel 15 verschillende soorten staan - De planten worden gekweekt uit 2 ouderplanten die niet echt bij elkaar passen, dan kunnen er onvruchtbare planten ontstaan (Denk aan combinatie ezel * paard => Muilezel, onvruchtbaar)

Er zijn tegenwoordig veel f1 hybride planten. Deze worden in een kas gekweekt, ze nemen de stuifmeeldraden van de bloem weg en laten de stamper zitten (vrouwelijk) Dan nemen ze stuifmeel van een andere speciaal uitgezochte bloem en bevruchtte de alleenstaande stamper. Hieruit ontstaat zaad van een bepaalde kwaliteit, waar de speciale f1 hybride planten uit ontstaan. dezen zijn vaak ( niet altijd) onvruchtbaar en vormen geen zaad. Vormen ze wel zaad, dan ontstaat er kruisingen tussen de f1 hybride en andere soorten uit de tuin of van elders, uit het zaad hiervan komen nooit de echte f1 hybride meer terug. Zo zijn er dus ook komkommers in de handel die geen zaad vormen.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100