Wij hebben een hedera. De buren zijn nu een schutting aan het plaatsen en hebben aan hun kant de hedera afgeknipt. Kan dat kwaad voor de hedera?

Weet jij het antwoord?

/2500

Kan helemaal geen kwaad. Hedera is een van de meest agressieve onkruiden in de tuin en aan de gevel. Zelfs al zou je hem aan de grond afsnijden staat ie binnen enkele jaren weer aan de nok.

Nee; hedera groeit als onkruid weer terug.

Bronnen:
ruime eigen ervaring

De hedera zal gewoon weer uitlopen op alle plaatsen waar hij naar het licht kan groeien. Komt er aan één kant een dichte schutting, dan zal de hedera alleen aan uw kant blijven. Komt er een schutting met openingen tussen de planken, dan zal de hedera daar doorheen weer naar de buren gaan groeien. Dat kan in principe geen kwaad voor de schutting, maar voor de hedera is het ook geen probleem als de buren telkens alle uitlopers blijven verwijderen. Hedera's kunnen lange ranken maken. Daardoor is soms niet goed te zien welke tak waar bij hoort. Het kan dus zijn dat de buren bij het snoeien per ongeluk een langere scheut hebben doorgeknipt die ook aan uw kant groeit. Het afgeknipte deel zal dan afsterven. Houd dus komende tijd aan uw kant de plant in de gaten en trek dode scheuten er gewoon tussenuit. Als ze erg verstrengeld zitten in de rest, kunt u eventueel zelf het dode stuk nog eens doorknippen om het makkelijker te verwijderen. De overige scheuten zullen de ruimte van de dode scheut snel weer opvullen.

Nee hoor. Hedera is een dure naam voor klimop en dat is ijzersterk. wij hebben klimop in overvloed: Elk jaar groeit het zo hard dat ik volle bakken snoeiafval heb

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100