Is het wel rendabel om te sproeien met grondwater? De put en de pomp heb ik al maar ik bedoel het verbruik van kraanwater ivt stroomverbruik

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Het is zeer zeker rendabel. Ook het electriciteitsbedrijf heeft pompen draaien om het waterleidingnet op druk te houden. Het op kwaliteit brengen en transporteren van leidingwater kost behoorlijk wat energie, waar je netjes voor betaalt. Met een klein centrifugaalpompje haal je voor een paar centen aan electriciteit vele kubieke meters water uit de grond. Uit de losse pols; een pompje met een vermogen van 2200 watt verpompt ongeveer 100 liter water per minuut. Da's 6 m3 per uur. Zou je ongeveer 8 euro kosten als je leidingwater gebruikte, nu kost het nog geen euro aan electriciteit. Kijk wel even of er niet te veel ijzeroer in het grondwater zit. Voor je 't weet zit de muur van je huis onder de roestvlekken.

Je kunt dat uitrekenen door de prijs van een kuub water (ongeveer een euro) te vergelijken met het wattage van de pomp en de prijs daarvan om een kuub water te pompen. Dus een 600 watt pomp die een kuub per uur pompt, kost je ongeveer 15 cent. Ik denk wel dat de tuin het zelf prettig vind om grondwater te krijgen, dan kraanwater waar toevoegingen in zitten (wat precies weet ik niet, ik dacht ook chloor maar dat kan ik mis hebben).

Wegens het dalende grondwaterpeil mag er in de landbouwgebieden steeds minder met grondwater worden gesproeid. Het werd volop gedaan, dus het zal wel goedkoper zijn geweest.

Rendabel is het! en in jou geval zeker. Je beschikt al over een put en pomp. Wat belet je? Hooguit het pijl van het grondwater waar de laatste jaren vogens de overheid toch rekening mee gehouden moet worden. Wat het stroomverbruik betreft dit is een stuk minder dan de prijs van het kraanwater dat je eventueel zou gebruiken. Bovendien is grondwater beter voor je planten als kraanwater.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100