Hoe kan ik een pruim kweken?

Ik ben aan het oefenen met zaadjes. Nou hebben wij een pruimenboom in de tuin met veek vruchten. Wat moet ik met de pit doen als deze wil planten?

Weet jij het antwoord?

/2500

laat de pruim overrijp worden en haal de pit er uit. Deze kan je dus zaaien in een grote pot met zaaigrond. Plaats hem uit de zon, op een lichte plaats en houdt de grond vochtig. Echter als dat gaat lukken en je kweekt een pruimen boom, dan zullen de vruchten er van niet zo zijn als de orginele pruimen. Het zullen een soort van wilde pruimen worden.

De veredelde vorm van de pruim, zoals wij die kennen, zijn kruisingen tussen de Aziatische soort en onze wilde sleedoorn en zijn in de middeleeuwen vanuit het Oosten naar Europa gekomen. Soms zijn pruimenpitten onvruchtbaar, dat is aan het uiterlijk van de pit niet te zien en daarom mislukt het zaaien nogal eens. Sowieso moet de pit stratificatie ondergaan, d.w.z. de pit moet enige tijd bewaard worden in een temperatuur van +1 en +6 graden (ze mogen namelijk niet te vroeg kiemen). De stratificatie zorgt er voor dat de pit eerst koude heeft gehad (biologische klok). Mocht het zaaien dan wel lukken en er wordt een pruimenboompje opgekweekt, zal men tevoren nooit weten welk ras (variëteit) er ontstaat, want pruimenpitten zijn niet zaadvast, vandaar dat kwekerijen uitsluitend vermeerderen door enting en nimmer uit zaad.

het is gemakkelijker op een pruim te stekken. Je kunt proberen een flinke tak af te zagen in de lente als de boom begint uitgelopen. Dit geeft bij een pruim wel een risico in verband met schimmel. Maak wat kleine inkepingen aan de onderkant van de tak en steek hem in het water. Wacht een aantal weken of je wortel groei ziet dan kun je hem in de grond steken en krijg je een pruimboom. Als dit niet lukt kun opzoek gaan naar een wortel van de pruimboom die aan het oppervlakte zit. Maak een wondje op de wortel (beging voorzichtiger en je hebt weer een risico op schimmel). Als de boom de wond geneest zal hier een uitloper naar boven komen (gebeurd dit niet maak het wondje iets dieper). Dit wordt een nieuw boompje. Verwacht niet dat je eigen nieuwe boom het even goed doet als de moederboom. Vrijwel alle fruitbomen worden geënt van 2 of 3 soorten.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100