Waar moet je op letter bij de aanschaf van fruitbomen (Appelbomen etc)?

Hallo mensen,

Sinds een tijdje ben ik aan het denken over de aanleg van een openbare boomgaard.

Nu heb ik bij lokale kwekerijen geinformeerd naar het assortiment en prijzen. Nu blijkt dat de prijzen nogal ver uit elkaar lopen. Bij de ene kweker kost een hoogstam bijv 32euro en bij de ander maar 22,50. Laagstam begint bij de goedkoopste bij 10euro en bij de dure kwekerij 18euro.

Hoe zit dat met fruitbomen, zit er veel verschil en kwaliteit fruitboom van kwekerij tot kwekerij? Of kan je beter voor de goedkope kweker gaan als je de boom toch goed gaat verzorgen?

Hartelijke groet,
Robert

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Is het boompje van 32 euro even oud als het boompje van 22,50? Of heeft het duurdere boompje al 1 of 2 jaar langer bij de kweker gestaan, beter wortelgestel ontwikkeld en al een eerste vormsnoeibeurt gehad? Soms zit er ook nog wel verschil in prijs tussen verschillende appelrassen, en er kan ook nog gebruik gemaakt zijn van verschillende onderstammen. De onderstam bepaalt niet alleen de hoogte en groei van de boom, maar is ook bepalend voor welke grondsoorten de boom geschikt is. Als het voor een openbare boomgaard is, vraag de lokale kwekers dan ook eens naar mogelijkheid tot (gedeeltelijke) sponsoring. Zeker bij een order voor een flink aantal bomen zul je korting kunnen bedingen en met een mooi bord van de kweker bij de boomgaard kan er wellicht nog wel wat van de prijs af?

Waar je vooral op moet letten, is het ras dat je van plan bent te gaan telen.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100