Brengen mieren ziektes over?

Ik dacht zelf van niet, maar een buurvrouw van mij reageert nogal panisch op mieren(met veel bestrijdingsmiddelen). Ze zegt dat ze bacterien meedragen en dat als mieren op je eten hebben gezeten, je het weg moet gooien. Als ik google, krijg ik inderdaad veel bactieren-mieren-hits, maar die zij veelal commercieel. Weet iemand het genuanceerde antwoord? Alvast weer dank.

Weet jij het antwoord?

/2500

Dat is mogelijk, maar het gebeurt in Nederland vermoedelijk niet vaak. Mieren kunnen via hun urine en ontlasting ziektekiemen verspreiden, waardoor voedselvergiftiging kan ontstaan. In Nederland wordt de overdracht van ziektes via mieren niet centraal onderzocht en geregistreerd. Daardoor is niet precies bekend hoe vaak ziekteverschijnselen kunnen worden gerelateerd aan mieren. (Tuin)mieren zijn op zich onschadelijk en alleen bij grote aantallen hinderlijk, zeker als ze bij ons voedsel komen. In de natuur doen ze dienst als opruimers, omdat ze kleine insecten eten. De faraomier komt oorspronkelijk uit de tropen. In Nederland kan deze mier alleen in verwarmde gebouwen overleven (in de buurt van de verwarming, oven of schoorsteen). Faraomieren bezorgen last als zij op zoek gaan naar voedsel. Het zijn alleseters, al hebben zij een voorkeur voor vlees en vleesproducten. Tuinmieren leven vooral buiten, faraomieren vooral binnen. Grote hoeveelheden faraomieren veroorzaken overlast omdat voedsel wordt aangetast.

Bronnen:
http://www.ggd.amsterdam.nl/dierplagen/ove...

Alles wat kruipt, loopt en vliegt, kan iets schadelijks met zich mee brengen. Maar bij een vlieg is die kans wel 1000 x groter. En ook daar worden we zeer zelden ziek van. De bestrijdings middelen die de buurvrouw gebruikt, zijn hier het grote gevaar, niet alleen voor haar zelf, maar ook, voor vogels kinderen en huisdieren. Dus is deze panische angst van de buurvrouw ongegrond en vormt ze zelf een gevaar voor de omgeving.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100