Wat is de aangroei van een knotbomen?

Ik doe een onderzoek welke knotboom voor ons het meest opbrengst zou geven qua brandhout. Ik heb duidelijke gegevens gevonden over de knotwilg en knotes, maar niet over de knoteik. Mijn vraag betreft de aangroei van de knoteik. Het meest bruikbare is hoeveel kg droge stof men aan opbrengst heeft met daarbij vermeld na hoeveel jaar de opbrengst werd gemeten (zodat ik kan kan berekenen hoeveel kg per jaar er aan opbrengst is, en zo de theoretische energiewinst).

Daarnaast zijn cijfers over hoeveel kuub de aangroei betreft ook welkom (dus hoeveel kuub men heeft bij het knotten en wat de tussentijd met de vorige Knottnerus betrof). Dit over alle knotbomen. Dus hopelijk weten jullie mij te helpen met al deze vragen over de aangroei van knotbomen. Alvast bedankt

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Waar jij een antwoord op wilt hebben is onmogelijk. Indien je een wilg ( schietwilg) gaat stekken door middel van een 2.5. m lange stam, die je 70 cm of dieper in de grond plant, kan deze stek het eerste jaar 2 m groeien. In het tweede jaar zal dat stuk van 2 m een stuk dikker worden + nog weer een groei van nog eens twee meter. Zo zal het ook het derde jaar verlopen. De wilg is dan totaal 6 m hoger geworden en de nieuwe takken 10 tot 15 cm dik. Aan jonge wilgen zullen zo 3 a 4 nieuwe takken zitten. Zijn de wilgen 10 jaar oud, dan is dat wel 3 x zo veel, mogelijk wel 5 x zo veel. Zijn de wilgen 20 jaar oud dan is het wel 10 tot 15 x zo veel. Maar alles is afhankelijk van omstandigheden. Zeer belangrijk is een ziekte vrije stek zonder watermerk ziekte. Zeer belangrijk is de grond soort , de standplaats en de grond water stand. Zeer belangrijk is de onder groei, is die afwezig, dus kale schone grond, dan krijg je de meeste groei, staat de wilg volop in het gras, dan is de groei wel 50 tot 75 % minder. Dus echt onmogelijk het te berekenen. Wat je wel kunt doen, is een lange wilgentak van een meter of 6, zagen tot brandhout, dat opstapelen en op meten, dan weet je de inhoud van het hout van 1 tak. Dus een wilg met 5 van die takken, dan 5 x zo veel. De schietwilg heet niet voor niets schietwilg, want hij schiet werkelijk omhoog en is de snelst groeiende wilg. Bij knotwilgen die oud zijn geworden, gaat de groei aanzienlijk minder snel, dus aanzienlijk minder opbrengst. Eikenbomen, snoei je om de 7 jaar, daar komt ook de naam eiekenhakhout vandaan. De opbrengst is aan zienlijk minder, maar ook hier weer, is de grond en omstandigheden van grote invloed op de groei. Toegevoegd na 4 minuten: Een wilg kan je zeer makkelijk stekken. Een eik niet, die moet je zaaien en het duurt wel 5 tot 7 jaar voordat de eik 2 m hoog is, maar pas als de eik een meter of 5 hoog is kan je beginnen met knotten op 2 m hoog. dan ben je wel 10 jaar verder, terwijl de wilg na 3 jaar geknot kan worden.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100