Wat is: water dat in open gemeenschap staat?

Dag allemaal!

Voor mijn studie moet ik een opdracht maken aan de hand van een casus. Nu ben ik iets tegengekomen waarvan ik niet weet wat ermee bedoeld wordt. Als iemand dat wel weet en mij dat uit zou willen leggen zou dat ontzettend fijn zijn.

In artikel 5:39 BW , laatste zin, staat het volgende: "dan wel door gebruik van water dat zich op zijn erf bevindt en in open gemeenschap staat met het water op eens anders erf."

Ik weet niet zeker wat bedoeld wordt met water dat in open gemeenschap staat.
Betekent dat het water van de erven op elkaar overgaan? Heeft het alleen betrekking op bijvoorbeeld vijvers, meren, rivieren of kan het meer dan dat zijn?

Met vriendelijke groet.

Weet jij het antwoord?

/2500

Om te beginnen: ik ben geen jurist, maar heb ervaring met iets dergelijks gehad. (Een openbaar vaarwater, waarvan wij mede-eigenaar waren, dat door buren verderop werd afgesloten en waardoor wij geen toegang meer hadden tot het netwerk van vaarwegen.) Water in open gemeenschap gaat ook over sloten die mandelig zijn. Er is bv in vroegere tijden een vervoersysteem over water geweest, of er is een afwateringsysteem van sloten aangelegd (in Holland onvermijdelijk). Die sloten zijn van oudsher door verschillende erven heen gegraven. Latere verkaveling heeft in een zekere verdeling van die sloot geresulteerd. Maar het water staat nog altijd in open gemeenschap met alle sloten op de overige kavels. De sloot kan door vele eigenaren gedeeld worden en uiteindelijk zelfs aansluiten op een netwerk van vaarwegen. Hieronder een verwijzing naar een pdf met memorie van toelichting, over een zaak uit 1957, waarin daar uitleg over wordt gegeven.

Bronnen:
http://resourcessgd.kb.nl/SGD/19561957/PDF...

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100