Waarom doet mijn kumquat het niet meer?

Vorig jaar een kumquatboompje en een citroenboompje gekocht voor op ons dakterras waar het altijd heel warm wordt.
Vorig jaar een heleboel kumquats kunnen eten (maar een groot deel van de vruchten en bloemen zat al aan de boom toen we het kochten) en we kregen alleen een klein hard citroentje.

Dit jaar doet de citroenboom het goed. Continu bloemen, heerlijke geur, af en toe een mini-citroentje. Verder groeit hij lekker, telkens nieuwe takken en nieuwe bladeren.
Maar de kumquat doet niet zoveel. Hij lijkt niet te groeien, er komen geen bloempjes aan, de binnenste bladeren zijn in de herfst afgevallen en komen niet terug...

Het zijn allebei citrusboompjes en krijgen dezelfde verzorging: met regelmaat water en één keer in de anderhalve à twee week pokon voor citrusbomen, sinds het weer heerlijk warm is staan ze buiten.

Waarom doet de kumquat dan niets meer - al sinds einde zomer vorig jaar - en de citroenboom heel goed? Doe ik iets verkeerd?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Het is gewoon een lastige plant. De kweker weet precies hoe hij deze plant moet kweken. Dus precies in de juiste grond, het goede water en mest. Zo kan het dat hij een grote plant in een kleine pot kan kweken. Als eerste moet de plant nu in een aanzienlijk grotere pot met nieuwe goede potgrond. Regelmatig de juiste hoeveelheid goede, liefst organische mest. En het liefst regenwater geven. De plant bij droog warm weer op een schotel plaatsen, bij veel regen van de schotel af. De juiste overwinterings plaats, dus niet te droog en te warm. Oppassen met spint, daar is hij heel gevoelig voor, ook voor dopluis. Vaak is het leidingwater te hard en ontstaat er te veel kalk in de grond. De plant NOOIT water geven als de grond nog vochtig is! Dan kunnen de wortels gaan rotten.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100