Overal langs de weg is het momenteel geel van de bloemen. Is dit nu Speenkruid of is dat Lijnzaad? Wie helpt mij aan het juiste antwoord?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Dit is Brassica Napus , koolzaad. Lijnzaad is het zaad van vlas ( Linum), een heel andere plant dan je hier ziet, want vlas is een vrij rommelige plant die niet hoger wordt dan plm 45 cm. Speenkruid ( Ranunculus ficaria, familie van de boterbloem) is het ook niet, want dat is een klein laag plantje dat vaak in schaduwrijke plekken groeit, ook aan slootranden en onder bomen. Speenkruid heeft stervormige bloempjes en kleine blaadjes en aan de voet van de stengel zitten kleine knolletjes die eetbaar zijn ( maar giftig voor vee!) en in de Steentijd werden verzameld als mensen-voedsel.

Lijkt mij koolzaad. Om poldergebieden snel voor landbouw geschikt te maken werd vaak koolzaad gebruikt. Groeit snel en droogt de natte grond snel. De zaadjes zijn vet en overleven goed en komt daardoor heel vaak weer terug.

Herik, dat is in de akkerbouw onkruid. het geeft oliehoudend zaad wat na jaren nog kiemkrachtig is. Dus moeilijk te bestrijden is.

Er zijn nogal wat van die koolachtige planten, er is mosterdzaad, raapzaad, koolzaad, herik en nog wel meer. In dit geval denk ik dat het raapzaad is vanwege de vroege bloei en het massale voorkomen in bermen.

Koolzaad. Speenkruid is een woekerende bodem bedekker, dus laag bij de grond. De bloemensteeltjes bijna net zo lang als die van madelief.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100