Alles wat over de schuting hangt van de buuren op mijn erf mag ik dat verwijderen ?

Weet jij het antwoord?

/2500

Nee, dat mag alleen nadat je de buren een aantal malen hebt gemaand om de overhangende takken/vruchten weg te halen. Daarna mag je die (op zijn kosten) verwijderen. Je mag daartoe niet het erf van je buurman betreden. Vruchten die op jouw erf vallen mag je je wel toeëigenen.

Ja, als je het echt hinderlijk vindt. Omwille van een goede verstandhouding met je buren zou ik wel eerst vragen of zij het liever willen weghalen. Als ze weigeren willen ze geen goede buur maar liever een verre vriend. Ik zou het dan zelf weghalen. Toegevoegd na 19 minuten: Op de site van 'bouwhelp.nl ' staat de regelgeving hierover. Bij overhangende takken staat dat ze verplicht zijn ze op jouw verzoek te verwijderen. Doen ze dit niet heb je het recht het zelf te doen. Kijk maar eens op' http://www.bouwhelp.nl/vraag/7774 bouwen erfafscheiding op mandelige scheidsmuur. Toegevoegd na 21 minuten: Scroll door tot;overhangende takken en wortels.

Je mag overhangende takken verwijderen, eraanhangend fruit voor eigen gebruik plukken (als je de tak laat hangen) ed. De buurman mag echter GEEN fruit plukken van dat deel van zijn tak die boven jouw erf komt. Dat is nl. jouw fruit. (Wel kan ie boven eigen grond de tak afzagen) Je mag bv GEEN poes van de buren, welke over de schutting komt blijvend "verwijderen", Toegevoegd na 1 minuut: Dit is derhalve de enige vorm van eigenrichting die het wetboek toestaat. Overigens, doe dit neit zonder vooraf de buren te informeren als je nog einge verstandhouding met ze hebt.

Het wordt wel ingewikkelder als het geen grond in eigendom danwel erfpacht is. Bvb in het geval van een huurhuis. Ik zou dan dan naar de beheerder stappen. Een huurcontract regelt namelijk een gebruiksrecht (binnen de voorwaarden). En als de vraag dan is: mag de huurder next door (in het gunstigste geval is het een kleine boom) mijn erf gebruiken dan is het antwoord nee, maar je bent daarmee nog geen eigenaar. En als je bvb de boom zodanig mutileert waardoor ie dood gaat dan ben je wel aansprakelijk, want die boom is waarschijnlijk wel eigendom van de buren. Toegevoegd na 3 minuten: "mijn erf" : "het erf dat ik huur danwel in pacht heb". Heeft de buurman recht van overpad dan ligt het weer gecompliceerder. Als de buurman er mag komen lijkt me dan zijn boom ook. Maar dat is theorie hoor.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100