Ben op zoek naar een (goedkoop) zonnepaneel om een dompelpomp op te laten draaien...wie heeft enig idee?

Momenteel gebruik ik gewoon m'n stopcontact om m'n watervaten van 1000 ltr te vullen en het peil van een zwemvijver die niet helemaal waterproof is aan te vullen, maar aangezien die pomp nu zowat hele de dag aan staat leek een zonnepaneel me wel wat.

Toegevoegd na 7 minuten:
Dompelpomp van 220V

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Een normale 220V dompelpomp verbruikt ongeveer 250 Watt. Als die de hele dag aanstaat, dan kan je daar niet goedkoop een zonnepaneel voor kopen. Zo'n dompelpomp kan een paar 1000 liter per uur verpompen dus je hebt het over behoorlijke hoeveelheden water. Waar komt dat water vandaan? Kijk eerst eens of je wel de meest efficiënte pomp gebruikt. Een beter pomp gebruikt minder energie en dat heb je er waarschijnlijk snel uit. Welke pomp de beste is, is afhankelijk van o.a. de waterhoeveelheid en de opvoerhoogte.

Hangt natuurlijk van het gewenste vermogen af, en of je een 220V pomp wilt gebruiken. De goedkoopste (?) oplossing is waarschijnlijk een laagspanningspaneel, dat de hele dag en accu oplaadt en dan 's avonds een uurtje of zo pompen. Als je uitgaat van 220V is een 'standaard' setje van 2 of vier panelen een optie. Reken daar wel op een terugverdientijd van zo'n 7 jaar....

voor 549 euro heb je al een leuk setje

Bronnen:
http://www.conrad.nl/ce/nl/product/110274/

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100