Hoe kan je leren om van de natuur te houden, terwijl je erg vaak wordt geprikt door de muggen/vliegen?

En je het dus niet fijn vinden om buiten te zijn in de latere uurtjes van de middag/avond?

De vraag gaat niet zozeer over mezelf.

Weet jij het antwoord?

/2500

Dat kun je leren door je te realiseren dat de natuur meer is dan een paar muggen. Rare vergelijking maar als 1x een maaltijd fout valt heb je toch ook niet gelijk een hekel aan eten? Wat wel helpt in het leerproces is beginnen met de natuurplekken waar hetgeen je vervelend vindt minder voorkomt. Dus ga met zo iemand niet in de namiddag naar een merengebied maar ga in de ochtend naar de duinen. Ga eens in de regen (is er gegarandeerd geen mug) door een bos struinen etc. Het hangt van de leeftijd van de persoon af hoe snel de waardering kan komen. Kinderen die beestjes eng of vies vinden zijn toch iets lastiger te bekeren dan een volwassene die eigenlijk wel wil maar niet zo van muggen houdt.

Dat is nou juist het mooie aan de natuur! Het is zoals het is. We hebben weinig controle over de natuur, we moeten loslaten dat we gestoken worden als we buiten zitten. We willen als mens-zijnde al zoveel beinvloeden, we kunnen een reis naar de maan maken maar een mug is een mug en die steekt ons. Dat brengt je weer met beide benen op de grond. Hoe dichter je bij de natuur staat, des te dichter kom je bij jezelf.

Verplicht uzelf om 1 dag in de natuur door te brengen van zonsopgang tot zonsondergang. Neem eten en drinken mee alsmede beschermende kleding tegen regen , koude en zon. Gebruik fietsroute,s en wandelroute,s die door de bossen/heide of zandverstuivingen lopen. Gebruik ook kaarten een kompas en een zaklamp. Neem ook een kijkje bij een bezoekerscentrum van Natuurmonumenten of een zweefvliegveld. Blijf op de paden en wees stil , want het wild dat u afschrikt door uw lawaai verzamelt zich op de parkeerplaats totdat u klaar bent met uw bezigheden in hun leefgebied. De gebieden ,stilte of rustgebieden voor het wild zijn het mooist. Deze dag moet niet onderbroken worden door andere verplichtingen van het dagelijkse leven. Deponeer uw afval in de daarvoor bestemde bakken of neem het mee terug. Het verblijf op een camping die al in de bossen ligt is ideaal om van daaruit op pad te gaan. (bv een midweek of weekend)

Als je zo'n persoon bent die steeds uitgezocht wordt door die nare stekers, dan doe je daar niets tegen. Die beestjes zullen dan juist jou moeten hebben omdat je voor hen aantrekkelijk bent. Andere mensen hebben er nooit last van (ander bloed?) maar mij moeten ze ook altijd hebben (^-^). Er zijn uitstekede middeltjes voor die je met een roller/spray/smeersel op kunt brengen op die plekken waar de huid dun is en het bloed door de beestjes het aantrekkelijkst ruikt. Ik heb ooit een roller op de luchthaven gekocht die lekker ruikt en die echt helpt! Ja, hoe leer je dan de schoonheid van de natuur te waarderen als je alleen oog hebt voor de gevaren die óók hierin loeren.... Beginnen bewust te worden! Kijk eens om je heen, echt bewust willen kijken!! Zo kan ik volledig opgaan in een spin die een web aan het bouwen is, vooral 's morgens als de dauwdruppels erop glinsteren in een voorzichtig opkomende zon. Het licht is dan zo mooi, alles is van een serene stilte om die tijd, nog geen verkeer, alleen een merel die in de stilte de mooiste riedeltjes fluit. Een merel kan zo mooi zijn als je er bewust naar luistert!!! Volg bewust eens de kwetterende vogeltjes in een boom, zet een waterschaaltje neer en kijk hoe ze met z'n allen gaan badderen en drinken in dat bakje en sommigen in de wachtrij zitten te wachten totdat er ook voor hen plaats in dat bakje is. Ik kan genieten van een mezenpaartje dat mijn mezenkastje heeft uitgekozen om te nestelen. Eerst komen ze kijken, ze vliegen erin, komen eruit gaan weg en komen dan weer kijken. Ze zijn echt op huizenjacht en als ze dan besloten hebben dat dit hun woning wordt, zie je ze druk doende met inrichten, takjes, veertjes en van alles wordt mee naar binnen genomen en dan blijft eentje binnen en de ander vliegt af en aan, houdt vanuit de boom vlakbij zijn huis in de gaten en opeens hoor je gepiep en wordt er door het ouderpaar weer heen en weer gevlogen en weet je dat ze hun jonkies voeren. Ik heb ze één keer uit zien vliegen en dat is zoooooo leuk! Oh ik kan zo wel doorgaan, boeken vol opschrijven wat er allemaal te zien is.... Je kunt het niet zomaar even leren te zien als het je niet interesseert. Je moet BEWUST WILLEN kijken en dan vergeet je echt de muggen en andere irritaties om je heen. Desnoods moet je gedwongen worden om eens echt naar iets te kijken en gewezen worden op de schoonheid of het vernuft van iets, al is het maar klein. In de natuur is zelfs het kleinste al groots in de uitvoering.

Daar heb je een goed punt! Tja, als je een mug van dichtbij in close-up bekijkt is het wel vrij interessant hoe het in zijn werk gaat... Bepaalde onderzoekers vermoeden dat de mannetjesmug, die zich met plantesappen voedt, een rol speelt bij de bevruchting van bepaalde in het wild bloeiende planten. Bovendien weet men te vertellen dat muggen een belangrijke bron van voedsel voor bepaalde viervoetige dieren, vogels, andere insekten en zelfs vissen vormen. Alleen vrouwtjesmuggen steken. Het schijnt dat je het beste witte kleren aan kunt trekken. Daar houden muggen niet van...

De meeste mensen houden daarom niet van de natuur. In de echt natuurlijke gebieden is het daarom nogal rustig. De meeste mensen hebben dan ook weinig zin in Bear Grylls achtige toestanden. Ook voor je gezondheid is de natuur een flinke bedreiging. Veel mensen die vaak in de natuur zijn raken besmet met de ziekte van Lyme. De lijst met ziektes die je in de natuur kunt oplopen is eindeloos, zeker als je er de warmere gebieden bij betrekt. Ook is er het risico van exposure bij weersomslag, of verwondingen waardoor je niet meer bij de bewoonde wereld kunt komen. De natuur is voor mensen niet echt een vriendelijke omgeving en daarom prefereren de meeste mensen de zogenaamde "mensentuin".

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100