We hebben een stukje grond waar steeds wandelaars over lopen. Welke plant kunnen we planten die genoeg woekert om doorgang te verhinderen?

Weet jij het antwoord?

/2500

Lekker dicht op elkaar groeiende hulststruiken. Blijven mooi groen in de winter, hebben mooie rode bessen. En, last but not least, ze prikken behoorlijk!

Dat ligt aan de grondsoort, de vochtigheid van de grond, en de zonligging. Je kunt denken aan braam, dat is behoorlijk effectief. Ook bruidssluier of, wat inheemser, bitterzoet woekeren flink. Dan is er nog zevenblad, maar dat krijg je dan als extra door je hele tuin heen.

Je woont vast niet in Drente, anders zou je met dit gegeven geen probleem hebben. Maar als het je stoort, kan je er misschien laag bloeiende doornige rozen planten. Die woekeren door over de grond en leveren een aangenaam plaatje op als ze in bloei staan. Dat verzacht voor de wandelaar misschien het feit dat ze om moeten lopen.

Plant heester rozen, die groeien snel, geven mooie bloemen en bottels. Binnen een paar jaar is alles dichtgegroeid en wordt het een mooie plaats voor vogels om te schuilen en te broeden. Ook de egels zijn er erg blij mee. De ongewenste wandelaars natuurlijk niet, de natuur wel.

lekkere prikkers of een dicht groeiende mooie Bamboe! woekert behoorlijk als je de juiste uitzoekt en blijft ook nog groen in de winter...

Bekijk ook even of er geen recht van overgang op dit pad rust. Anders ben je van de zomer alles weer aan het opruimen.

Rosa Rugosa. Ruikt zalig en groeit snel en prikt flink. Bottels voor de vogels, en nogmaals, hij ruikt zaaaaalig.

Wat dacht je van brandnetels, geen gezicht maar ze lopen er niet graag doorheen.

Plant een bamboestruik en je hebt een ander probleem.

verstop onder al die rozen, heesters enzovoort van de vorige reageerders nog een paar gemene voetangels en klemmen. Daar zullen ze van leren.........

zet een meidoorn haag neer

Zet een hek aan beide kanten van het pad. Je kunt er een bordje bij hangen met daarop dat een privé pad is. Dat kan natuurlijk niet als er recht van overpad zit op je grond.

Om de wandelaars een beetje te compenseren voor het toekomstig gemis van de doorgang zou ik bramenstruiken zetten.Die groeien supersnel en vormen binnen 2 jaar voor een ondoordringbare doornen kluwen

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100