Ik heb meer dan 20 jaar geleden een boom in mijn tuin geplant, zijn de kosten voor mij rekening of voor de verhuurder om boom te verwijderen?

Wie moet de rekening betalen voor het verwijderen van een te grote boom in mijn tuin, nu is deze zo groot geworden dat hij de waterleiding wegdrukt/beschadigt.
ik ben huurder. Boom staat er al meer dan 20 jaar. Ik ben van mening dat de verhuurder dit moet regelen

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Als jij die boom geplant hebt vrees ik dat jij ook voor de kosten moet opdraaien. Misschien dat als de verhuurder 20 jaar geleden toestemming heeft gegeven, en ja dat ook kan bewijzen, dat de kosten dan gedeeld moeten worden.

Als huurder loop je het risico om alle door jou gemaakte wijzigingen aan het pand ongedaan te moeten maken. Dus ook de boom.

Het lijkt me logisch dat jij dat zelf moet bekostigen, maar ik kan dat niet aantonen via regelgeving. Maar er is nog iets om aan te denken. In veel gemeenten mag je niet zomaar een boom kappen, zeker niet in de voortuin, maar ook over een boom in de achtertuin kunnen ze moeilijk doen. Het is niet duidelijk waar je de boom hebt geplant maar het is in elk geval verstandig om aan de gemeente toestemming te vragen om de boom te kappen. Want als jij het zonder toestemming doet kan het zijn dat je daarna ook nog eens een flinke(!) boete krijgt... Het overkwam een buurman van mij. Dus vraag even bij je gemeente hoe het zit.

Dit is een onduidelijk situatie. Het aanleggen van een tuin is niet strafbaar, ook de gevolgen hiervan. Dat de boom nu de waterleiding wegdrukt, is het gevolg van het planten van die boom boven op deze leiding. Was je daar van op de hoogte en is het bewijsbaar dat jij die boom hebt geplant en bewust geen rekening hebt gehouden met de gevolgen voor de leiding,dan zou het in je nadeel kunnen uitvallen. Echter wist je niets van die leiding toen je de boom ging planten, dan lijkt het me de verantwoording van de verhuurder, tenminste als hij op de hoogte was van het planten van die boom. Heeft hij nooit iets gezegd over die leiding en wist hij niets van het planten van de boom af, dan heeft ook hij geen schuld. Blijft de vraag, wie gaat er hier nu betalen? Hoe weet je dat de boom de leiding heeft/ kan beschadigen? De leiding moet wettelijk gezien voldoende diep liggen, minstens 60 cm. onder de grond. Mogelijk valt het onder een verzekering. Mogelijk valt het nergens onder. Mogelijk moet de eigenaar betalen, omdat het zijn eigendom is en hij had kunnen weten dat er een boom boven op de leiding was geplant en dat gevolgen zou kunnen hebben voor de leiding.

Boom zelf geplant,helaas zelf ook weer weghalen.

Ben je verplicht die boom weg te halen? Ik kan me niet voorstellen dat de hele boom op de afvoer is gaan drukken ik denk eerder dat het een wortel is. Heb je al een gat gegraven en gekeken of de wortels de buis wegdrukken? ik heb het zelf gehad met een boom in de voortuin. De afvoer van de dakgoot kon zijn water niet meer kwijt en bij de regenpijp die aangesloten was op de afvoerbuizen, lag een grote plas water op het gras. Bij nadere inspectie bleek dat de hele grespijp (inmiddels is het gelukkig kunststof)gevuld te zijn met een wortel van die boom. Die was in al die jaren meegegroeid en kon nu niet verder dik worden. Misschien is het bij jou ook mogelijk om alleen de storende wortel weg te zagen. Het zou een hoop werk schelen want je moet anders inderdaad de hele vergunningsprocedure aanvragen en ik vrees dat het op jouw kosten zal zijn.Jij had je eerst moeten informeren over de grote van de boom, dus hoe groot hij kán worden en jij had hem dan nooit op een plek bij de afvoer moeten planten.Zo schuiven ze alles op jou, want als ze niet hoeven, zullen ze ook niet betalen!

Alle kosten voor het weghalen van de boom komen ten koste van jouzelf aangezien je die boom daar ook zelf hebt geplant. Je kan wel contact opnemen met de verhuurder en daar je probleem voorleggen. Ze kunnen iemand regelen om te controleren waar het probleem met de waterleiding vandaan komt, of dat echt komt door die boom die jij daar hebt geplant. Het arbeidsloon en de verrichtte werkzaamheden komen ten koste van jou. Niet alleen het weghalen van de boom maar ook het repareren van de waterleiding, dat is namelijk eigendom van die verhuurder wat door jouw onkunde per abuis kapot is gegaan.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100