Wat soort tuingrond hebben woningen in Almere?

Het lijkt meer gewoon zand, maar ik hoorde laatst iemand zeggen dat de Almeerse grond kleigrond is. Met het oog op tuininrichting en verzorging is het wel handig als ik weet wat voor grond er nu eigenlijk is.

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Almere is gebouwd op de oude zeebodem van het Ijsselmeer/Zuiderzee. Voor een deel is het zandgrond, oude zeeklei of een mengsel daarvan. Neem een jampot en vul deze tot de helft met tuingrond, vul hem nu bij met water tot boven aan, deksel er weer op en goed schudden tot alle grond is opgelost. Laat nu de jampot een aantal dagen staan totdat het water helder is geworden. Door het glas heen, kan je nu precies zien, waar de tuingrond uit bestaat. Steentjes, schelpjes e.d liggen onderin, daarna grof zand, dan fijn zand en het bovenste deel is klei en organische stof ( turfgrond)

De beste manier om erachter te komen: een spa in de grond steken. De ondergrond zal klei zijn, alle kans dat er een laag zand op gestort is. Dan ligt het eraan: is de kleilaag vermengd met het zand? Een beetje compost erdoor en je kunt aan de slag. Ligt er puur zand op klei? Dan zul je dat zand moeten vermengen met bijvoorbeeld tuingrond en compost, als je tenminste niet een soort 'duintuin' wilt met planten die graag droog en arm staan. Rond deze tijd van het jaar kun je bij veel tuincentra je grond laten onderzoeken - kijk op sites van centra bij jou in de buurt. Als ze zulke tests doen, staat er ook een duidelijke uitleg bij wat je precies mee moet nemen om te laten testen.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100