hoe verplant ik een plantaan?

natuurlijk weet ik wel hoe ik een boom verplant, maar hier is het toch iets bijzonders. Mijn koer is bedekt met betonstenen, en tussen die stenen is er al een zaadje gevallen van een kastanje, en nu van een plantaan. Op een halve milimeter! De kastanje heb ik vorig jaar proberen uitgraven en verplaatsen, maar die heeft er de brui aan gegeven. Omdat ik het zo bijzonder vind, wil ik de plantaan toch wel houden. Ik moet dan wel betontegels losboren, maar okee, die boom heeft al zo zijn best gedaan om te groeien (zijn stam is al helemaal vervormd om toch maar licht te krijgen en te blijven leven) dat ik hem een kans wil geven.
Hoe pak ik dat het beste aan, zodat deze boom het wél haalt?

Toegevoegd na 1 uur:
PLATAAN natuurlijk...

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Bijna zeker heb je geen Plataan maar een Esdoorn in je straatje staan. Wil je die er uit hebben, haal de betontegels er rondom uit en graaf de esdoorn ruim uit de grond. Echter omdat deze boom nog nooit is verplant, heeft hij een of meerdere penwortels, die altijd afbreken. Hierdoor zou de Esdoorn weinig of geen haarwortels hebben en is de kans op overleven niet zo groot. Zaailingen van Platanen is erg zeldzaam, zaailingen van Esdoorns komen zeer veel voor en zijn vaak een plaag voor veel tuinen. De gewone Esdoorn heet trouwens Acer platanoïdes, dat betekent een Esdoorn met blad dat lijkt op die van de Plataan, de vergissing is dus zo gemaakt.

Met plantaan bedoel je waarschijnlijk plataan? Het beste steek je de wortels rondom door. Dit doorsteken doe je op een halve meter van de stam af. En dan laat je de boom nog een paar maanden staan. Nu doorsteken, en dan kan je in September de boom uitgraven en verplaatsen. De wortelsdoorsteken zorgt ervoor dat je boom nieuwe dunne wortels maakt. Omdat er onder de boom nog een boel dikke wortels zitten, heeft hij vocht. Als je een half jaar later de boom uitgraaft steek je de wortels onder de boom door. Dan heeft je boom nieuwe zijwortels aan de bovenkant van de kluit gemaakt en is in staat om verplaatst te worden. Doe dit niet te laat in het jaar: In september kan de kluit nog wat herstellen voor deze de winter in gaat.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100