Maden in de composthoop, goed of schadelijk?

Ik heb van de dak van de schuur een lading half verrotte bladeren en mos gehaald en die ligt op een hoop in de tuin. Nu een maand ongeveer. Net zat ik wat in te wroeten en kwam ik enorm veel witte maden (denk ik) tegen. Een soort rups met zwarte "snoet". Is dat nou goed of kan ik de hoop beter afvoeren?

Toegevoegd na 1 uur:
ze zijn ongeveer 1,5 cm lang en vrij dun. Ik heb een foto ervan gemaakt.

Weet jij het antwoord?

/2500

Maden kunnen geen kwaad. Maar waarschijnlijk heb je binnenkort wel een hoop vliegen. Dus als de hoop vlak bij huis staat, zou ik zeggen: even iets aan doen. Wat je kunt doen is de boel regelmatig omgooien en dan laten liggen, dan doen de vogels de rest voor je.

Zolang het er niet te veel worden is dat geen probleem. Sterker nog, ze helpen mee met het composteren. Het deksel goed dichthouden en fruitafval bedekken met papiersnippers en bladeren scheelt ook. Toegevoegd na 3 minuten: Ik zie net dat het niet in een bak zit. Als de hoop stinkt, zou ik alles in een compost bak overhevelen mét deksel. Heb je geen last van stank, dan zou ik gewoon de maden ook hun werk laten doen en dat is afval wegruimen, dus composteren.

Het zijn de larven van de langpootmug, die eten organisch materiaal, dus kunnen ze ook op je composthoop totaal geen kwaad. Volgend jaar komen er de langpootmuggen uit, die bijna allemaal weer opgegeten worden door de vogels en o ja, dezen kunnen niet prikken.

Dat er maden en andere wormen in de composthoop zitten is juist heel goed. Deze zetten de composthoop om en wat je overhoudt is hele fijne compost. Ik zou wel de composthoop afdekken met enkele zakken of oude doeken of zoiets en dan regelmatig hierover een emmer water gooien zodat de zaak goed vochtig blijft. Dit bevordert de compostering. Als het regent hoeft dit uiteraard niet.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100