Ik heb een vijvertje (1000 ltr) met daarin stekelbaarsjes. Die geef ik nu regelmatig bevroren muggenlarven. Moet ik dat in de winter blijven doen?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Indien je niet zou bijvoeren, dan zullen je visjes het prima overleven, er komt van nature best wel veel voedsel voor de stekelbaarsjes in het water. Onderwater zijn het vooral de muggenlarven, waterjuffer larven en verders de larven van allerlei waterkevertjes, op het water zijn het de mugjes, vliegjes en bladluizen die in het water vallen. Maar als ze het opeten mag je ze in de winter best wel bijvoeren, bedenk wel, hoe kouder het water, hoe minder de visjes zullen eten.

in principe komt een vijver tot rust vanaf september, bijvoeren van de vissen is dan af te raden. jouw stekelbaarsjes komen prima de winter door. probeer een klein wak open te houden gedurende de vorstperiode. bijvoeren begin je weer vanaf eind april, wanneer het water opwarmt en de vissen meer tot leven komen.

In de winter zijn de vissen in bijna winterslaap ze bewegen bijna niet en eten wel iets maar je hoeft ze dan niet te voeren.Wel is belangrijk hoe diep je vijver is moet wel 80cm diep zijn anders grote kans dat je vijver helemaal bevriest met de vissen erbij.Je kan een luchtpompje in je vijver zetten echt niet diep neerzetten zo ongeveer 10cm diep die zorgt dat er altijd een plekje openblijft en zo de gassen van de planten weg kunnen.Als je vijver niet diep is zet ze dan in de winter in een bak met het water van de vijver en zet ze in het voorjaar weer in je vijver.Wel zuurstofplanten erin en beschutting natuurlijk of een filter met termo/pomp.

1000 liter is een relatief kleine vijver. Dat is 1 kubieke meter water. Dat is bijvoorbeeld een vijver van 50 cm diep en 1 1/2 meter vierkant. Daarin kun je voor stekelbaarsjes geen biologisch evenwicht creëren, dus bij voeren zal inderdaad moeten gebeuren. Ook 's winters, hoewel de vissen dan weinig of niets zullen eten naarmate het kouder is. Maar om te voorkomen dat ze te veel of te weinig krijgen kun je misschien beter watervlooien in de vijver uitzetten. Wat je vissen niet eten blijft dan in leven zolang het niet te koud is, en kan zich voortplanten voor de volgende maaltijd van de vissen. Je kunt er ook levende muggenlarven in los laten, alleen verpoppen die op een gegeven moment naar muggen en zijn de vissen ze als voedsel kwijt. Als je bovenstaande doet en zomer en winter regelmatig kijkt of er nog levende watervlooien of larven zijn, dan hoef je je om het voedsel van je vissen deze winter geen zorgen te maken. Hier overigens een link naar een soortgelijke vraag die vorige winter is gesteld: http://www.goeievraag.nl/vraag/eten-vissen-winters-minder-minder.104561

Bronnen:
http://www.goeievraag.nl/vraag/eten-vissen...

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100