Zijn deze meerkleurige, kleine viooltjes (zie foto's) in het najaar ook te koop?

Ik had deze viooltjes in het voorjaar, Nu zijn er opnieuw viooltjes te koop, maar tot nu toe zag ik alleen de viooltjes in 2 kleuren, met grotere blomen. Zijn deze meerkleurige viooltjes met kleinere bloemblaadjes in het najaar ook te koop?

Weet jij het antwoord?

/2500

Nee, viooltjes bloeien alleen in het voorjaar

Ja, ik heb elk najaar/winter meerkleurige kleine viooltjes! Vorig jaar heb ik ze deels bij Intratuin, deels bij de Praxis gekocht.

Sinds deze week bij de Praxis en binnenkort of spoedig bij ieder tuincentrum.

Ja, violen zijn het hele jaar door te koop. De kleinere bloemblaadjes dat zijn wilde violen. Deze worden gewoon via de natuur verplaatst en gezaaid. Die met de grotere bloem: Violen kun je het hele jaar door kopen, winterviolen, lenteviolen. Violen kun je het hele jaar bijna goed houden, maar dan moet je wel steeds de dode bloemen eruit halen. Je hebt ook vaste planten in vioolvormen. Zoals bosviolen.

Dat is Viola tricolor, oftewel driekleurig viooltje. Je kunt zaad kopen en in de lente zaaien, het plantje zelf kan pakweg 20 cm hoog worden )op sommige plekken iets hoger) en vrij breed worden (ook pakweg 20 cm). Als ie eenmaal op een goed plekje in de tuin staat, heb je kans dat ie zich uitzaait (de plant zelf is winterhard). Hij bloeit in de zomer. Als plant wordt ie vooral in de lente aangeboden, omdat hij in de winter geen sierwaarde voor de tuin heeft. Wat je nu in de winkels ziet, zijn de winterviolen, die (kunnen) bloeien tot aan de lente en zo wat vrolijkheid geven in een seizoen dat niet al te kleurrijk is. Ook vaste planten, maar meestal is het lastig ze over te houden en kopen mensen ze elk jaar rond deze tijd opnieuw (en beschouwen ze dus als eenjarige).

Vanaf september zijn grote en deze kleine (bosviooltjes) zeker te koop. De endurio viool is wat later in het seizoen maar elk jaar is het voor en-najaar, violen tijd.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100