Ik heb in het voorjaar heel veel last gehad van vleermuizen kwamen zelfs in huis. Hoe kan ik nu voorkomen dat ze hier niet meer terug komen?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Veel licht aan doen aan de buitenkant.

In principe zou je alleen je huis goed moeten afsluiten. Verder zijn vleermuizen onschadelijk en ongevaarlijk. De enige overlast die ze je kunnen bezorgen buiten schrikken als ze in je huiskamer zijn bestaat uit de uitwerpselen en die vormen goede mest. Zie bijgevoegde link voor wat meer informatie en begrip voor deze dieren.

Bronnen:
http://www.vleermuizeninfo.be/ProblemenKol...

Volgens mij zijn (alle?) vleermuizen in Nederland beschermde diersoorten die je niet mag verjagen. Ik weet natuurlijk niet of het een Nederlands probleem is. Aangezien de vleermuizen geen kwaad kunnen en ook nuttig zijn, zou mijn advies zijn om te voorkomen dat ze binnen komen. Je kunt hopenlijk nagaan waar ze naar binnen komen. Daarnaast kan je proberen ze een beter onderdak te geven, bijvoorbeeld door het plaatsen van vleermuiskasten elders, of te zorgen dat ze op andere plaatsen terecht kunnen waar je er geen last van hebt, zoals onder het dak. Toegevoegd na 1 minuut: In Nederland zou je wellicht je vraag ook kunnen beleggen bij vleermuiskenners, IVN, staatsbosbeheer of bij de gemeente. Toegevoegd na 3 minuten: Zie ook bron.

Bronnen:
http://home.scarlet.be/~na983929/vleermuiz...

niets aangezien vleermuizen beschermt zijn mag je ze niet verjagen of onmogelijk maken op het nest te komen, je kunt een antal vleermuizen kasten plaatsen en hopen dat ze daar in gaan huizen,anders moet je acccepteren dat je er niet zo maar vanaf komt.

wil je voorkomen dat ze terugkomen of wil je ze vooral weer terugzien?

Waar bestond je last uit? Had je last van de poep of was het alleen angst? Vleermuizen zijn beschermd door het EUROBATS-verdrag. Je mag ze dus niet verjagen. Het zijn sympathieke dieren die veel muggen eten. Ze kunnen wel hondsdolheid overbrengen. Deze ziekte komt in (West) Nederland echter nauwelijks voor.

Vleermuizen die besmet zijn met rabies (hondsdolheidvirus) zijn ZEER zeldzaam in NL. In principe is het ook ALLEEN over te brengen via een beet. Plus, er is maar 1 soort in NL bekend waarbij wel eens rabies is aangetoond, namelijk de laatvlieger. Die kunnen ook in huizen wonen, maar dat zijn altijd maar kleine groepjes. Zo'n 20-30 dieren meestal maar. De meeste overlast in huizen wordt veroorzaakt door de gewone dwergvleermuis. Soms zijn het er een paar honderd, maar ook enkele tientallen kan je horen als je toevallig je bed naast de muur hebt staan waar ze in zitten. En, gelukkig, ze doen niks! Ongevaarlijk en super nuttig. Je wil niet weten hoeveel muggen 1 vleermuisje eet per nacht!! Wat helemaal een voordeel is, ze gaan ook vanzelf weer weg. Blijkbaar is jouw huis een interessante plek om te wonen in het voorjaar. Dat is op zichzelf een bijzonder feit, want vleermuizen kiezen niet zomaar elke gebouw om in te wonen. Alleen die precies aan de eisen voldoen, gedurende die tijd, gedurende die weersomstandigheden. Gewone dwergvleermuizen hebben heel veel plaatsen waar ze tijdelijk even wonen. Ze kunnen zelfs meerdere keren per week verhuizen. Alleen in de tijd dat ze jongen hebben, verhuizen ze minder vaak. Omdat de kleintjes dan nog niet kunnen vliegen. Omdat de vleermuizen maar 1 jong per jaar krijgen zijn ze dus niet als konijnen of als echte muizen, als een plaag te beschouwen. Ze zijn inderdaad beschermd, maar je kan hulp krijgen via het vrijwilligers netwerk dat in principe in elke provincie in NL is opgezet. Een vrijwilliger kan bij je langskomen om het probleem te onderzoeken, te kijken hoeveel het er zijn (als ze er zitten dus, in het voorjaar), en hoe je ze (eventueel) kan weren uit je huis. Doe dat dus NIET op eigen initiatief, want je kan vleermuizen opsluiten in je huis, zodat ze een andere manier gaan zoeken om eruit te komen. Dan kunnen ze dus je huis in vliegen, wat je niet wilt. Of ze gaan dood. En dan heb je weken een lijkenlucht in je huis. Dat wil je ook niet. Kijk maar eens voor meer informatie, en het vrijwilligers netwerk per provincie voor iemand bij jou in de buurt. Ikzelf ben ook vrijwilliger, in Gelderland. De website is www.vleermuis.net Veel succes met het zoeken naar een oplossing! Groetjes van Byke

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100