Heeft deze Catalpa nog een kans , en kunnen wij iets doen om hem te redden ?

Bij het afbreken van het oude Stork-gebouw in Hengelo vorig jaar, zijn de daarvoor groeiende (bol)catalpa's rücksichtlos met kettingen uit de grond getrokken.
In een poging deze bomen nog te redden van de ondergang, hebben we ze - met toestemming- ter plekke ontkruind (kortgesnoeid) , op de aanhanger gegooid en begin november in onze tuin geplant.

Twee van de bomen zijn - iets later dan onze andere Katalpa's- aangeslagen en blad gaan zetten. De andere twee waren zwaar(der) beschadigd en leken dood. Maar goed ; 2 uit 4 op deze manier 'verplante' bomen vonden we een mooi resultaat.

Tot onze grote vreugde en verrassing is één van de twee beschadigde bomen deze week OOK blad gaan zetten, enkele maanden na de anderen, en zeer minimaal, maar toch : er zat nog leven in. Ondanks de zwaar beschadigde bast. (En voor zover ik weet is juist de bast of vlak daaronder cruciaal voor de voedselvoorziening).

De vierde lijkt behoorlijk kansloos - behalve de bast mist ook een deel van de stam. Is er nog een kansje dat deze boom ondanks de grote beschadiging toch ook nog ooit gaat bloeien (desnoods na een jaartje rust) en vooral : is er iets dat we zelf kunnen doen om dat proces eventueel een handje te helpen (mechanisch of door iets te smeren ofzo ?) En zal de deze week uitgelopen boom echt weer een volwaardige boom kunnen worden ?

(Links de -nauwelijks te zien- uitgelopen Catalpa met bijbehorende beschadiging, rechts de 'hopeloze'. )

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

De natuur heeft altijd wat truckjes in huis. Na het verplanten van een boom. 1 loopt op de normale tijd weer uit. 2 Loopt wat later uit dan normaal. 3 Loopt uit na de langste dag, dan krijgen deze bomen een nieuwe groei impuls. 4 blijven een tijdje schijndood, maar lopen toch nog iets uit vlak voor de winter. 5 Lopen niet uit, maar vormen alleen wat bladknopjes, slaan een jaar over en lopen alsnog het jaar er na uit. 6 Gaat dood. Toegevoegd na 3 minuten: Wat heel slecht is voor pas geplante bomen is het aaneengesloten gazon onder de boom. Altijd 1 M2 schone grond houden, los maken en desnoods afdekken met compost, houtsnippers of gemalen boomschors. Ja meer kan je eigenlijk niet doen.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100