Hoe kan ik aan een stamroos herkennen of deze dood is?

Ik heb meerdere stamrozen in de tuin, maar alleen eentje is is dit jaar niet gegroeid. Er zitten geen bladeren aan. Aan de buitenkant lijken de stamrozen op elkaar, ze ziet er even dor en 'dood' uit. Het zijn de takken, bladeren en rozen die eraan groeien voor mij een teken dat hij goed is. Aan de stam kan ik dat niet herkennen.

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

je kan even flink met je nagel over de stam krassen, zodat je de buitenste laag verwijdert. als daar groen onder zit, dan zit er nog leven in de plant.

De takken van de roos zelf even met een mesje schrapen en kijken of er nog leven zit. Hiermee bedoel ik of het nog groen is of verdord, dit kun je ook even bij de stam doen. is het verdord, dan zijn ze dood.

Een stamroos bestaat uit een onderstam (stammetje) die gekweekt is van een wilde roos, bovenaan is deze roos geöculeerd met de goede soort. Meestal op 3 plaatsen. In een koude winter is het aan te raden deze oculatie plaats in te pakken met stro tegen vorstschade. Afgelopen winter ( vooral dec.) was het erg koud, hierdoor kan de oculatieplek bevroren zijn, indien je deze niet hebt afgedekt, mogelijk dat het stammetje op een andere plek wel gaat uitlopen, maar dat is dan de wilde roos, dus helaas je roos is dood.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100