Welke fruitplanten hebben weinig zonlicht nodig?

Ik heb zo'n 5 m2 tuin waar eigenlijk weinig zonlicht komt, door een aan het zuiden grenzend huis. Wat voor planten hebben er weinig zonlicht nodig? Ik ben fan van de eetbare tuin, dus daar gaat mijn voorkeur naar uit.

Weet jij het antwoord?

/2500

Onkruid groeit daar over het algemeen vrij goed :p Zijn er eetbare onkruiden?

Het meeste fruit verlangt veel zon dus de keuze is beperkt. Soorten die geschikt zijn voor een plekje waar wat minder zon is zijn: zure kersen (bijv morel), braambessen en herfstframbozen geschikt.

Je kunt de vrucht kiezen die wat noordelijker groeit zoals de appel. Vruchten kan men ook kweken met daglicht inplaats van direct zonlicht, het rijpen van het fruit is alleen een langer proces. De stam bedekken met paardemest helpt ook, vraag even bij een goed tuincentrum naar rassen die niet direct zonlicht nodig hebben, ze zijn er. Ik heb zelfs ooit Italiaanse tomaten gekweekt op de koude grond aan de noordkant van mijn huis waar bijna geen zonlicht komt. De vrucht zelf werd alleen pas rijp in september maar was uitstekend eetbaar.

Eventueel kan je bosbessen planten. Deze groeien in loofbossen en hebben dus sowieso weinig licht nodig.

Ik heb Japanse wijnbessen staan in een op zich niet zo'n zonnig hoekje in m'n tuin. Dat zijn wel stekelige takken, maar de vruchten zijn erg lekker (vind ik). Je zou ook kunnen kijken naar bramen en dergelijke, bramen zijn er ook in doornloze variëteiten en je kunt ze leiden langs een raster zodat je precies kunt bepalen hoeveel ruimte ze mogen innemen. Elk jaar de takken afsnoeien die vruchtgedragen hebben, en dan krijg je vanzelf weer nieuwe takken die vrucht zullen dragen.

Een bosbessenstruik is een echte aanrader. Deze struikjes groeien ook in het bos en hebben dus niet veel licht nodig. Er zijn verrukkelijke ijsjes en yoghurt toetjes te maken met deze bes.

bessen hebben over het algemeen niet veel zon nodig daar zij ook in de schaduw groeien in onze bossen zo zijn oa kruisbessen, bosbessen, aalbessen, bramen en rozebottel ideaal voor jouw tuin

Ik heb een doornloze braam op een schaduwplek staan. Geeft prima vruchten. Doornloze bramen zijn minder smaakvol dan wilde bramen, maar hebben geen vervelende prikkers en misschien nog belangrijker: ze woekeren niet door je hele tuin heen. Je kunt ze zo eten of heerlijke jam van maken. Heb je ook al aan bieslook gedacht? Groeit prima in de schaduw.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100