Mijn krokussen en narcissen zijn nu wel zo'n beetje uitgebloeid. Het blad wil ik nu ook wel kwijt. Wat doe ik daarmee? af laten sterven of wegknippen?

Ik heb sinds een half jaar een tuin, en ik heb de bollen dusdanig geplant dat ze nu mijn roos en mijn hortensia in de weg lijken te staan. Kan ik het blad wegknippen of moet ik ze af laten sterven. En hoe pak ik dat het beste aan?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Het blad van narcissen kan je op een bosje doen, met een touwtje er omheen, wachten met rooien tot het geel wordt. Rozen en hortensia's hebben tijdens hun komende groei geen enkele last van het blad van je bollen, het blad gaat straks plat op de grond liggen en jou planten groeien omhoog er ver boven uit. Een narcis is een meerjarige bol, dat betekent, dat de bol na de bloei moet kunnen groeien, wil hij volgend jaar weer goed bloeien. Te vroeg uitspitten verstoort deze groei. Crocussen zijn niet zo hoog, daar heeft je roos en hortensia geen last van. Een Crocus is een eenjarige knol, na de bloei gaat het knolletje dood en groeien er als het goed gaat, weer een of twee nieuwe knolletjes aan, maar ook alleen als de plant met rust gelaten wordt. Kijk nu goed in je tuin, wat voor volgend jaar een betere plek in je tuin is voor je bloembollen. De bollen rooien na de bloei en af laten sterven met het groen er nog aan en ergens op een plaats in je tuin waar je er niets van ziet, is een oplossing, maar ben je iets te vroeg met rooien, dan gaat dat ten koste van de bloei volgend jaar. Nog een oplossing, rooi de bollen er uit en gooi ze weg, koop dit najaar weer nieuwe, ze kosten maar heel weinig geld en plant ze dan direct op de juiste plek, waar ze rustig af kunnen sterven, iedere beginner maakt fouten. Een bosje bloemen gooi je ook weg na 10 dagen.

Nadat ze zijn uitgebloeid de knoppen verwijderen en de planten nog een tijdje laten staan. Dan hebben ze tijd de bollen te sterken en komen ze volgend jaar weer op.

Op plekken waar ik ze weg wil hebben, maar niet wil wachten tot ze helemaal verdroogd zijn, schep ik ze voorzichtig uit de grond, dus het loof en de bol er nog aan, want het loof moet je er zo lang mogelijk aan laten zitten zodat de bollen hun energie houden, Dan kuil ik ze in op een plek achterin de tuin. Daar maak ik een gat in de aarde waar ik ze in leg, (plat dus)en dit schep ik weer dicht zodat de bollen bedekt zijn. Het loof moet echter nog wel zichtbaar zijn. Zodra dit verdord en droog is, schep ik ze er weer uit. De bollen maak ik schoon en hang die op in een netje of leg ze in een kistje in de schuur. In het najaar zet ik ze weer op een andere plek in de tuin, zodat ze in het volgend voorjaar weer bloeien. Vooral tulpen die jaren achtereen op dezelfde plek blijven staan putten de grond uit.

Hoe vervelend ook, niets aan doen. Het duurt niet lang en dan zijn de bloemen en blaadjes zo verdroogd dat je die er zo af kunt plukken. De bollen nemen de energie van het afgestorven materiaal weer op zodat ze er komend jaar weer net zo fleurig bijstaan. Toegevoegd na 1 minuut: Wat ik nog wel eens doe is die lange slierten van de narcissen even wat dubbelvouw en ze met een touwtje wat opbind.

Ikzelf steek met een schep het blad eraf ,ze groeien dan weer iets omhoog en laat dit met rust. Heb je minder last van de bladeren en hier bij mij nog nooit problemen gehad met nieuwe bloei.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100