wanneer en hoe snoei ik best m'n vrij grote olijfboom?

heeft nogal wat blaadjes verloren tijdens de eerste vorstperiode deze winter. Denk deze best te snoeien zodat nieuwe scheuten aan de basis de boom terug dikker maken.

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Het snoeien van een olijfboom doe je voor de vorm. Het is bijvoorbeeld vaak mooier om de karakteristieke stam van de olijfboom kaal en dus goed zichtbaar te houden. Het snoeien mag gedurende het hele groeiseizoen, bij voorkeur in het voorjaar. Als de olijfboom niet wordt gesnoeid zullen de twijgen lang en dun uitgroeien. Hou het midden van de kruin luchtig en verwijder verticaal groeiende en kruisende takken. Knip de kleine scheuten onderaan de stam weg. Hou er voorts rekening mee, dat alleen de twijgjes van twee jaar en ouder de bloeiplaats zijn voor de bloesem en later de olijf. De leeftijd van de boom of struik is daarvoor niet bepalend, alleen de leeftijd van de twijgen."Olijfbomen laten zich overigens gemakkelijk snoeien"

Een olijfboom mag het gehele groeiseizoen gesnoeid worden. Wat u niet mooi vindt knipt u er gewoon af. Bijvoorbeeld enkele hele lange uitlopers. Het beste is om het wortelloot en takken aan de onderkant van de stam in ieder geval weg te knippen. De beste tijd van snoeien is vlak na de winter, als de vorst voorbij is (maart/april). Het eventuele ingevroren hout haal je er dan gelijk mee af en de boom kan mooi voller worden.

Bronnen:
www.olijfboom.com

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100