Kan ik nu mijn druif snoeien?

Of gaat me dat bij vorst volgende week takken kosten?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

ik lees in mijn plantenencyclopedie dat je druiven hoe dan ook voor februari moet snoeien, ivm de sapstroom die dan op gang komt. je wil niet dat ze doodbloeden. ik zou dus de gok wagen en 'm nu licht snoeien.

Als er kans bestaat op vorst moet je wachten met de snoei. Zie ook deze site.

Bronnen:
http://www.tuin-serre.nl/druiven-snoeien.php

Dat risico loop je wel. Ik zou wachten met snoeien tot de ijsheiligen (15 mei), voor die tijd lopen ze toch nog niet uit. Alleen takken die al helemaal dor/dood zijn (zoals uitgebloeide hortensia's) kun je ook nu nog rustig snoeien, omdat de nieuwe scheuten toch uit de hoofdplant komen. Maar takken die weer door moeten groeien of uitlopen kun je op dit moment beter met rust laten.

Een druif snoei je het best of in het najaar na de pluk of in het vroege voorjaar. Waar het voorjaar voor mij prefereert.

Mijn tuinman vertelt me altijd dat je het voor nieuwjaar moet doen ivm bloeden. Hijzelf heeft het vorige week gedaan bij onze druif, dus enkele dagen later zal echt geen probleem zijn.

Een druif kun je het best zo snel mogelijk na de kortste dag (21 december) snoeien. Vaak wordt dus gezegd dat dit tussen kerst en nieuwjaar moet. Nu zal ook nog wel goedgaan, maar niet als het vriest, want dan maak je de cellen onnodig stuk met meer kans op schimmel als gevolg. Ook als de takken nat zijn bij het snoeien loop je meer kans op schimmel. De temperatuur ligt momenteel ruim boven het vriespunt en is op dit moment het probleem niet, maar ik zou wachten tot de plant droog is met snoeien.

Tot nu toe snoeide ik mijn druif altijd op 1 januari. Nu heeft het vorig jaar erg gevroren en heb ik denk ik daardoor een schimmel opgelopen. Dit geeft bruine bladeren met bubbeltjes. Maar ik had wel mooie lekkere druiven. Dit jaar heb ik nog niet terug gesnoeid ik wacht even tot de vorst uit de grond is.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100