Welke kleur heeft de originele Bankierslamp? Goud of brons?

Ik wil een bankierslamp/notarislamp kopen met een groene kap, maar ik twijfel of ik de bronskleurige moet nemen of de goudkleurige en vraag mij daarom af welke kleur de originele had. Ik wil 'm zo retro mogelijke hebben.

Weet jij het antwoord?

/2500

Geen van beide. Een originele bankierslamp heeft een voet van messing, een legering van koper (55-70%) en zink (45-30%). Toegevoegd na 33 minuten: Als je toch moet kiezen uit goud en brons, komt brons, een legering van koper en tin, waarschijnlijk het dichtst in de buurt van messing.

Bronnen:
https://en.wikipedia.org/wiki/Banker's_lamp
https://nl.wikipedia.org/wiki/Messing_(legering)
https://nl.wikipedia.org/wiki/Notarislamp

Een gepoetste voet is goudkleurig, glimmend messing. Een niet-gepoetste voet is bronskleurig door oxidatie van het messing aan de lucht. Zou je een originele lamp kopen met messing voet die keurig is gepoetst, dan is die dus goudkleurig. Maar laat je die onaangeraakt een jaar op je buro staan, dan wordt die vanzelf bronskleurig. Als je dat niet wil, moet je regelmatig oppoetsen. Een bankier, notaris of directeur met zo'n lamp op het buro had personeel voor de schoonmaak, of een secretaresse die met regelmaat de lamp (en deurklinken, scharnieren, asbakken) oppoetste. Wil je die oude, luxe sfeer uitstralen, dan zul je dus moeten blijven poetsen op een messing lamp. Koop je een replica van goudkleurig metaal (geen echt messing) dan hoef je niet zo vaak en hard te poetsen. Een bronskleurige replica krijg je ook na intensief poetsen niet meer glimmend goudkleurig.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100