Is een papieren lamp wel veilig?

Bij een van oorsprong Zweedse meubelgigant heb ik een lamp aangeschaft. Van een vriend hoorde ik dat hij een vergelijkbaar model had, maar dat deze verschroeid is. Er zitten LED's in die veel minder hitte produceren dan gloeilampen, maar ook die kunnen behoorlijk heet worden.

Weet jij het antwoord?

/2500

Deze papieren lampenkappen zijn voor LED-lampen veilig. LED-lampen gebruiken zo weinig vermogen, dat ze wel warm worden, maar niet heet.

Normaal gesproken worden ledlampen handwarm en niet heet. Als ze in een kleine gesloten ruimte zitten, dan kunnen ze wel degelijk heet worden, omdat de warmte niet weg kan. De lamp zelf wordt dan niet heet, maar de armatuur (fitting e.d.) wel. Verder wordt soms een ledlamp met halogeen of spaarlamp verward in de winkel. Deze laatste twee worden wel heet. Bij papieren lampen van dat witte papier met bamboe? zit meestal voldoende ruimte tussen peertje en papier om de warmte van led weg te laten gaan. Ook zitten er aan boven- en onderkant gaten. Welke papieren lamp van ikea is het? Dat maakt het iets duidelijker.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100