hoe hou je rozen (gesneden) het beste?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Om rozen zo lang mogelijk goed te houden, heb ik de volgende tips: - Het is van belang om de rozen (bij voorkeur) in een glazen, schone vaas te zetten. (maak de vaas schoon met chloor) - Voeding van de bloemist toevoegen. Deze moet je oplossen in een beetje lauw water en vervolgens koud water bijvullen. - De rozen met een scherp snijmes goed schuin afsnijden en METEEN in de vaas zetten. - Het blad dat in de vaas komt kun je het best afbreken en doorns later zitten. (Niet schrapen of snijden) - Het waterpeil dagelijks controleren en (zo nodig) bijvullen. - Direct zonlicht vermijden en zorgen voor een constante kamer temperatuur. Nog 1 tip: - Wanneer je de bloemen gekocht hebt en de buitentemperatuur is vrij laag, zorg er van voor dat de bloemen goed verpakt zijn en houdt de bloem altijd naar beneden. (Zo min mogelijk temperatuur schommeling)

schuin afgesneden is sowieso beter als recht afsnijden, en water tijdig verversen

In lauw water zetten.

Geen bladeren in t water hangen alleen zo n zakje bloemenvoeding toevoegen.Dus geen suiker of bleekwater.Groet.

Shepje suiker erbij

geen bladeren in het water laten hangen... zorgen dat ze niet droog staan, dus genoeg water hebben... en schuin afsnijden met een scherpe mes of zo.. en pas op voor je vingers ;) Toegevoegd na 46 seconden: met een scherp mes moet het zijn...

Belangrijk is dat de bloemen niet een te groot temperatuursverschil in korte tijd meemaken. Want dan helpen zelfs de zakjes niet meer die winkels standaard erbij doen. En het moet in de kamer niet te warm zijn. In bloemenwinkels is het daarom vaak koel. Voorts: zorg voor een vers snijvlak aan het eind van de steel. Haal er bladeren af wat ook voor een betere kompositie op de vaas zorgt. Gehoord maar nooit geprobeerd: een aspirientje in het water. Mogelijk zijn rozen te drogen. Weet ik eigenlijk niet maar het is te proberen. Toegevoegd na 21 minuten: O ja ook deze nog: Zo de bloemen op de vaas in de volle zon staan is het zo gedaan met ze.

De allergrootste winst kun je halen uit het volgende: snijd de bloemen ONDER WATER af. Dus in de wasbak, snijplankje, dan de onderste paar centimeter met een scherp mes afsnijden en een paar seconden wachten voordat je de bloem uit het water haalt. Dan direct in de vaas in het water zetten. De reden hiervoor is de volgende: in de stengel wordt water opgezogen via fijne kanalen. Als daar lucht in zit (en dat is altijd het geval als je ze bij de bloemist vandaan haalt en dan een uurtje later pas thuis komt) dan blokkeert dat de aanvoer van water door die fijne kanaaltjes. Door nu onder water af te snijden op een plaats waar geen lucht in de stengel zit, voorkom je dat probleem. Ja, en verder natuurlijk een beetje voeding in het water en zo, maar dat hebben de anderen ook al gezegd.

Er zijn twaalf gouden regels voor snijrozen. Om zo lang mogelijk van een rozenboeket te genieten is het belangrijk de volgende tips te volgen: -Let bij de aankoop op de "versheid" van de rozen. De stelen en bloemkoppen moeten stevig rechtop staan en mogen er zeker niet slapjes bij hangen. -Koop bij voorkeur rozen met een iets geopende knop. Rozen met een volledig gesloten knop lopen het risico niet open te gaan. -Plaats uw rozen na aankoop zo vlug mogelijk in water en laat ze zeker niet een aantal uren in een oververhitte auto uitdrogen. Koop ze daarom steeds aan het einde van uw koopjestocht. -Zorg ervoor dat de vaas goed schoon is en dat er geen restjes meer in kleven van een vorig boeket. -Voordat u de rozen in de vaas zet de stelen een vijftal centimeters met een vlijmscherp mes schuin afsnijden, zodat er geen snijwonden ontstaan. -Het verwijderen van de stekels is niet nodig. Wilt u ze toch ontdoornen, dan laat u dat klusje het best aan uw bloemist over. -Verwijder alle bladeren die onder water komen te staan. Anders ontbinden ze en verstoppen ze de stengels, zodat de bloemen nog moeilijk kunnen "drinken". -Snijbloemvoedsel dat u bij uw bloemist vindt, geeft de rozen extra kracht en energie en het water blijft aanmerkelijk schoner. -Houd de rozen uit de buurt van rijpend fruit. Het ethyleengas dat daarbij vrijkomt versnelt het verouderingsproces van de bloemen. -Meng nooit nieuwe met oude rozen. -Koop geen rauwe rozen want deze zijn meestal niet goed houdbaar. -Gebruik glazen vazen. Deze zijn makkelijker schoon te houden dan vazen van aardewerk omdat er geen poriën in zitten waarin ophopingen van bacteriën kunnen ontstaan. Bovendien is bij glazen vazen eerder te zien dat het water is vervuild. Bacterievervuiling veroorzaakt vaatverstopping waardoor de roos slap gaat hangen.

Bronnen:
http://dier-en-natuur.kwero.nl/flora/5390-...

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100