wat is zuiniger voor het milieu, een houtkachel met gekapt hout?(geen verwerkte stukken meubel b.v.) of centrale verwarming op gas?

met een cv ketel uit ca. 2005

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Gekapt hout indien het goed droog is (minimaal 3 jaar drogen )is iets millieu onvriendelijker dan gas omdat er behalve co²(hout zou neutraal zijn)ook andere stoffen in de rookgasssen zitten ,aardgas is erg schoon en met een volledige verbranding levert dit bijna allleeen co² als rookgassen. korter gedroogd hout is zeker milleu onvriendelijker.

De houtkachel is zuiniger... Zuiniger voor je portemonnee, in ieder geval...

Absoluut een CV, mits het een HR ketel is en niet te oud. Maar een ketel uit 2005 is nog behoorlijk nieuw. Hout verbranden is behoorlijk milieubelastend. Je moet bomen kappen en er zijn weinig houtsoorten die volledig verbranden, dus je krijgt altijd uitstoot van roet.

Gas is schoner voor het millieu,maar een houtkachel is gezelliger,en de warmte dringt beter tot je door.

Ha, die Ckyde; Is pas echt goed te beantwoorden als je weet hoeveel moeite (= uitstoot) je moet doen om dat hout te verkrijgen. Als je ervoor met een 4x4 en een motorzaag de bossen in moet kon de balans al snel naar de gasverwarming doorslaan, want daarvoor is de infrastructuur al aanwezig.

Dit is niet precies te zeggen. Dit hangt mede van type houtkachel en manier van stoken af. Hout wordt als een duurzame brandstof gezien, maar gas heeft het hoogste rendement. Houtkachels veroorzaken meer luchtvervuiling. Milieucentraalcentraal meldt hierover: "Het is lastig een directe milieuvergelijking te maken tussen het stoken van gas en hout. Gasgebruik levert wel een bijdrage aan het broeikaseffect, maar geeft weinig uitstoot van andere schadelijke stoffen. Vanwege de milieuvervuiling en gezondheidrisico's zijn houtkachels niet geschikt voor huizen in dichtbebouwde gebieden. De kans op overlast voor omwonenden is dan erg groot; de luchtvervuiling zou ook toenemen als veel mensen in zo'n gebied een houtkachel gebruiken. Houtkachels hebben een positief milieu-imago, omdat hout een duurzame brandstof is. Desondanks leveren houtkachels wel milieubelasting op. Een gesloten houtkachel, goede luchttoevoer én een goed onderhouden schoorsteen verminderen de hoeveelheid schadelijke verbrandingsgassen. Een speksteenkachel is de meest efficiënte houtkachel. Dit duurzame aspect van hout als brandstof, gaat echter alleen op, als voor iedere gekapte boom een nieuwe wordt geplant. Bovendien moet de kachel een hoog rendement hebben, zodat er niet onnodig veel hout in verdwijnt". Voor meer informatie: zie bron.

Bronnen:
http://www.milieucentraal.nl/pagina.aspx?o...

Een centrale verwarming is zuiniger voor het milieu maar wordt alsmaar duurder en betaal je steeds meer. Dus je spaart het milieu maar niet jezelf. Als je een houtkachel hebt en je kan aan veel goedkoop hout komen en hier een hele winter op kan stoken dan hou je geld over. Tegenwoordig kost een kuub goed hout al snel tussen 50 en 70 euro. Dus je moet echt goed zoeken voor goedkope adressen.

Bij houtverbranding komt veel CO2 vrij. Bij gas verbranding, en dan met name in een HR ketel, komt er veel en veel minder CO2 vrij. Dus is gasverbranding beter voor het milieu.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100